ČAJEVAC, ŽALFIJA I NEVEN PROTIV VAGINALNIH INFEKCIJA

07.09.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 23191 | Autor: | 0

Dr Olivera Jovanov, ginekolog Doma zdravlja Voždovac u Beogradu, savetuje damama kako da olakšaju tegobe izazvane bakterijama i gljivicama


Kako da se lepši pol zaštiti i šta da uradi kada „zakači“ infekciju, kada pomoć potražiti u biljnoj apoteci, a kada je vreme za odlazak lekaru, za Magično bilje objašnjava Olivera Jovanov, ginekolog DZ Voždovac u Beogradu.

Šta narušava prirodnu ravnotežu i prirodnu odbranu organizma?
- Različita stanja uslovljena hormonskim uticajima ili neželjeni dođađaji. Trudnoća, menstruacija, oralni kontraceptivi, menopauza, stres, dijabetes, korišćenje antibiotika, nezaštićeni odnos, česta promena partnera, neadekvatna higijena, nošenje tuđe odeće ili koriščenje tuđeg peškira mogu biti uzrok promene u sastavu vaginalne mikroflore. U tim slučajevima mikroorganizmi, koji inače nisu patogeni, mogu to postati i izazivati različite tegobe - od upale vagine, grlića, materice, mokraćovoda, mokraćne bešike pa i bubrega.

Šta je najbolja preventiva u očuvanju ženskog zdravlja?
- Odgovarajuća higijena je najvažnija, a podrazumeva umerenost. Čak i kod povećane potrebe za pranjem usled znojenja ne treba se prati više od dva puta dnevno i ne treba koristiti agresivna sredstva već neutralne pH proizvode koji su namenjeni za negu intimnog područja. Ne koristiti dezodoranse za intimna područja, koristiti prozračne dnevne uloške (ako morate da ih koristite) koji ne sadrže parfeme i koje treba redovno menjati. Dnevni ne znači celodnevni!

Može li neodgovarajuća odeća, na primer od sintetičkih materijala, dodatno da oteža situaciju?
- Prvo, treba izbegavati nošenje pripijene odeće jer sintetički materijali i tesna odeća dovode do preteranog zagrevanja, znojenja i vlažnosti intimnog područja, čime se stvaraju povoljni uslovi za razmnožavanje bakterija i gljivica. Obavezno je nošenje donjeg rublja od prirodnih materijala, pamuka i viskoze, ugodnih za kožu. Rublje je neophodno prati na višoj temperaturi (da ne kažem "kuvati" kao naše bake…) i izbegavati omekšivače koji često mogu da izazovu alergijske reakcije u intimnoj zoni, koje liče na infekcije, a čiji simptomi prestaju onog trenutka kad se iz upotrebe izbace nov deterdžent ili omekšivač, a rublje ispira dva puta.

Narodna medicina često za ženske tegobe preporučuje vaginalno ispiranje. Kada je opravdano i koje biljke se mogu korisisiti?
Vaginalno ispiranje irigatorom neće pomoći kod već razvijene infekcije, tu se mora reagovati terapijom, antibioticima ili antimikoticima u zavisnosti o kakvoj je infekciji reč, ali može olakšati tegobe kod pojačanog sekreta, kao vid intimne higijene pre stavljanja vaginaleta i za očuvanje izbalansirane vaginalne flore. Blagotvorno dejstvo imaju čajevi od kamilice, žalfije, nevena, kantariona ili hajdučke trave, kao i rastvor sode bikarbone. Čaj se priprema na isti način kao i za piće, a rastvor sode bikarbone priprema se tako što se pola kašičice praška izmeša u 250 mililitara mlake vode. Ispira se irigatorom koji se napuni mlakom vodom, bilo od čaja ili rastvora sode bikarbone, zatim uvuče u vaginu pet do šest santimetara, a onda istisne tečnost. Vaginalno ispiranje može da se obavi i sa šumećim tabletama i granulama, specijalno napravljenim za ovu namenu, koje imaju antiinflamatorno i analgetično svojstvo. Ispiranje na ovaj način ne može da škodi, ali ne treba preterivati. Savet je da ne treba ispirati više od dva puta mesečno i nikako za vreme menstruacije.

Na kakve promene bi trebalo posebno da obratimo pažnju i kada je vreme za odlazak kod ginekologa, a kada mogu da pomognu pomoćna sredsva koja se kupuju bez lekarskog recepta?
- Vaginalan sekret je prozirne do mlečno-bele boje i gotovo da nema mirisa. Neznatne promene tokom ciklusa se smatraju potpuno normalnim, pa i pojačani iscedak ne mora biti razlog za zabrinutost, jer količina može da varira i u toku dana. Ali ako se promeni boja, uz pojavu neprijatnog mirisa koji prate peckanje, svrab, crvenilo i problem sa mokrenjem, mora se reagovati. Za prvu pomoć koristiti vaginalna ispiranja i vaginalete koje sami možete kupiti u apoteci, ali ako se problem nastavi treba potražiti stručno mišljenje ginekologa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem