SMRŠAJTE UZ LEKOVITO BILJE, RIBIZLE, MASLINE I KUPUS

10.08.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1036 | Autor: | 0

Dr Sergej Turiščev, doktor medicinskih nauka, poznati lekar-fitoterapeut, otkriva kombinacije i namirnice koje pomažu da se oslobodite viška kilogramaProfesor Sergej Turiščev, poznati je lekar-fitoterapeut, član Filozofsko-ekonomskog veća Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov”, autor preko dve stotine šezdeset publikacija i popularnih knjiga i udžbenika na temu fitoterapije, pristalica je racionalnog pristupa lečenju: „Lekar mora da se koristi svim sredstvima da bi pomogao bolesniku“, često ističe dr Turiščev.

Verujete li u čuda isceljenja uz pomoć fitosredstava, narodnih načina lečenja? O čemu govori Vaša lekarska praksa?
- Fitoterapija se može koristiti i kao pomoćno, tako i kao glavno sredstvo i metod lečenja, i u ovom ili onom stepenu ona je u stanju da pomogne svakom pacijentu. Čuda isceljenja, ako ih tako možemo nazvati, izlečenje konkretnih bolesti moguće ako osoba koja leči ima znanja, iskustva, intuiciju, želju da razume pacijenta. Ipak, potrebno je i malo sreće.
Za lekara fitoterapeuta čudo je suštinsko poboljšanje kod bolesnika koji pati, recimo, od bronhijalne astme, od opstuktivnog bronhitisa, ciroze jetre, čira ili kolitisa, teškog oblika gojaznosti, na kraju i od kancera. Posebno je dragoceno to što uspevamo da pomognemo pacijentima koji su, čini se, iscrpli mogućnosti lečenja drugim metodama i sredstvima.

Ne znači li to da fitoterapija može postati svojevrsna poslednja instanca?
- Ja sam pristalica racionalnog pristupa lečenju - lekar mora da se koristi svim raznolikostima sredstava lečenja koja su danas na raspolaganju, kako farmaceutskih preparata, tako i fitosredstava. Praksa je pokazala da je fitoterapija često ne samo pomoćno, nego i vodeće sredstvo lečenja.

Kakva su Vaša iskustva u lečenju gojaznosti, koju smatrate pravim oboljenjem.
- Puniji pacijenti se žale na slabost, na glavobolju, brzo se umaraju, a vrlo često i na povišen krvni pritisak. Kako se pokazalo u mojoj praksi, kod takvih pacijenata značajno raste i verovatnoća da se pojavi i razvije šećerna bolest, kamen u žučnoj kesici, patologija srca i krvnih sudova i oboljenje zglobova. Gojaznost je i faktor rizika razvoja ateroskleroze, a to znači i onih pretećih oboljenja, kao što su ishemijska bolest srca i infarkt miokarda. Čitav taj spektar bolesti posledica je poremećaja metabolizma, energetske ravnoteže i hormonalnog statusa koji se javljaju u slučajevima gojaznosti.

Šta najviše utiče na debljanje?
- Nema sumnje da u patogenezi značaj imaju i urođene, konstitucionalne karakteristike organizma. Ali gojaznost može biti i sekundarna. Istraživanja su pokazala da gojaznost potiče iz ranog detinjstva: većina punačkih odraslih osoba još u detinjstvu volela je da jede više nego što je potrebno. Preterano unošenje hrane dalje dovodi do poremećaja fermentativnog i hormonskog statusa. Važan faktor je i povećana razdražljivost centra za ishranu, centra u mozgu koji je odgovoran za apetit.
Uvećanju telesne mase doprinosi i hipofunkcija štitne žlezde, koja koči izlazak masti iz depoa i njene oksigenizacije u jetri. Nije tajna da je sklonost ka gojaznosti i hipodinamija - malo kretanja i poremećaji režima ishrane (posebno su štetne velike pauze u uzimanju hrane i stavljanje akcenta na večernji obrok, pre spavanja).

Kako početi borbu protiv gojaznosti?
- Prilikom lečenja gojaznosti treba da se odredi pravilan način ishrane, koji sadrži manje ugljenih hidrata i masti, a dovoljnu količinu belančevina. Akcenat treba staviti na voće i povrće, koje neposredno utiče na metabolizam lipida. Srećom, iz širokog spektra koji nam priroda nudi, izdvojio bih pre svega kajsije, crvenu borovnicu (brusnicu), jagode, crne ribizle, zatim masline, kupus, peršun, mirođiju, cveklu, beli i crni luk... Ako se ne pokažu odmah lekovitim, sjajno će očistiti organizam, a onda se može krenuti i na lekovito gladovanje - naravno, ukoliko lekar zaključi da za njega nema kontraindikacija. Kod lečenja gojaznosti treba znati odmeriti fizičke aktivnosti.
Od medikamentoznih sredstava preporučuju se preparati koji smanjuju apetit, a u dodatke spadaju i kure koje potpomažu razgradnju masti i izbacivanje tečnosti. Ipak, nekontrolisano lečenje sintetičkim diureticima može da dovede do neželjenih posledica i komplikacija.

Šta je najbezazlenije, a ipak efikasno?
- Smatram da je najbezazlenija fitoterapija gojaznosti. Ona je usmerena na smanjenje apetita, stimulaciju metabolizma, snižavanje nivoa lipida (masti) u krvi, a deluje i protiv komplikacija. Konkretno, apetit, smanjuju alge. Procese metabolizma podstiču lekovite biljke koje imaju izraženo diuretičko delovanje, kao i one koje podstiču rad žuči, pojačavaju znojenje itd. I, što je najbolje, sve se to dešava polako, bez štetnih posledica. Da pomenem nazive biljaka koje su posebno efikasne: to su laminarija, bradata cistozira i mehurasti fukus.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net