TAJNE KINESKE FITOTERAPIJE

11.08.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1679 | Autor: | 0

Dr Bo Sjuhua, prva žena koja je upisala najčuveniji fakultet tradicionalne kineske medicine, završila ga u roku, magistrirala, vratila se na fakultet kao profesor, diplomiravši uporedo i zapadnu medicinu

Dr Bo Sjuhua sa ponosom uvek ističe da iza njenog uspeha stoji ogromno znanje stečeno tokom studija tradicionalne kineske i klasične zapadne medicine.

- Verujte, za bolesti kičme, vrata, glave, želuca, krvnih sudova, razna anksiozna stanja, stres, potenciju i drugo, kineska medicina odavno ima lek, samo je važno da ljudi razbiju predrasudu i veruju u izlečenje “nekonvencionalnim” metodama - napominje dr Bo i nastavlja: - U našoj medicini naglašava se povezanost tela, uma i duha, za razliku od zapadne koja leči posledicu, tradicionalna kineska medicina traga za uzrokom problema i njega leči.

Kineska medicina svakog pacijenta posmatra posebno, tj. smatra da ne postoje dva ista čoveka, pa tako ni uzroci za istu bolest ne mogu biti isti. Na primer, kod glavobolje uzrok može da bude nedostatak krvi, zastoj krvi, zapaljena vlaga u žučnoj kesi, zastoj energije jetre, hladan vetar, vruć itd.

Kako kineska medicina prepoznaje uzrok?

- Samo na osnovu simptoma, pulsa i izgleda jezika. Terapija zavisi od uzroka, pa tako i odabir akupunkturnih tačaka i lekovitih biljaka. Funkcija i poremećaj funkcije organa potpuno se drugačije objašnjava u kineskoj u odnosu na zapadnu medicinu.

Vi lično, ali i vaši pacijenti, najčešće koristite mešavinu šest trava?

- Da, od tih šest trava tri su za imunitet, a tri trave doprinose boljem energetskom i hormonskom balansu. Njima organizam dostiže toliko željeni jing/jang. Mešavina koja se zove Judivihoma idealna je za žene u klimaksu, bubrežne bolesnike i sve kojima je imunitet iz nekog razloga pao. Uz tu mešavinu ne osećam ni umor, ni posledice klimaksa.

Kineska tradicionalna medicina, uglavnom, preporučuje mešavine biljaka?

- Kineski biljni lekovi su većinom mešavine - jedna biljka je glavna, druga joj pomaže, treća služi za dodatnu efikasnost, a četvrta postiže harmoniju u organizmu. Za bolesne ljude efikasne su samo mešavine.

Postoji mnogo moćnih eliksira. Koji od njih se pokazao kao blagotvoran i za bolesne i za zdrave?

- Beli luk sa sirćetom štiti krvne sudove i ako taj eliksir redovno uzimate ne možete da dobijete visok pritisak.

Koje čajeve preporučujete za svakodnevnu upotrebu?

- U proleće, vreme se menja i postaje sve toplije, a taj ritam je potreban i našem telu. Drevni kineski lekari znali su da cvetni čajevi koji poseduju jak miris pomažu našem telu da se reši hladnoće koja se nakupila u telu preko zime, a pospešuju rast toplote u telu. Zato je čaj od cveća najbolji za proleće.

Zeleni čaj je pametan izbor za vruće letnje dane, jer je pomalo gorak i pomaže u bržem varenju hrane i tako olakšava podnošenje vrućine.

Za jesen nam treba čaj koji je po svojim vrednostima između crvenog i zelenog, tj. vulong čaj ili neka druga vrsta polufermentisanog čaja. Ti čajevi su umereni i blagi, ni hladni ni vrući, pa su najbolje piće za jesen.

Tokom zime najbolje je piti crveni čaj, jer je taj čaj po svojim karakteristikama vruć, pa nam pomaže da sačuvamo toplotu u telu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem