STALNO STE ŽEDNI? OTKRIJTE ZAŠTO

Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1079 | Autor:

Znojenje nije jedini uzročnik stalne potrebe za tečnošću. Skriveni uzrok mogu biti dijabetes, nizak pritisak i anemija


Žeđ je tokom leta normalna pojava jer telo zbog visokih temperatura gubi više tečnosti, ali da li ste se zapitali šta se događa kada žeđ ne možete da utolite?

– Kad smo žedni prvo pomislimo na dehidrataciju, ali osećaj žeđi može biti znak sakrivenog medicinskog stanja – kaže dr Mia Finklston (na slici), porodični lekar iz Pensilvanije. Ona savetuje svima koji osećaju konstantnu žeđ da na to upozore svog lekara

Skrivena zdravstvena stanja zbog kojih se javlja stalni osećaj žeđi:

1. Dijabetes
Jedan od glavnih simptoma dijabetesa je žeđ. Šećer u krvi ’tera’ bubrege da proizvode više urina kako bi ga izbacili, što izaziva dehidrataciju i osećaj žeđi.

2. Nizak krvni pritisak
Mnogi stručnjaci smatraju da hroničan stres smanjuje rad nadbubrežnih žlezda zbog čega se smanjuje krvni pritisak i javlja osećaj žeđi. Kada krvni pritisak padne, mozak šalje signal telu da je potrebno više tečnosti, a nakon što popijete vodu krvni pritisak vraća se u ’normalu’.

3. Anemija
Žene koje imaju obilne menstruacije često imaju i anemiju. Do anemije dolazi i zbog drugih gubitaka krvi, a kada do toga dođe, zbog nedostatka tečnost u telu javlja se osećaj žeđi.

4. Suva usta - kserostomija
Neki ljude pate od bolesti suvih usta, odnosno kserostomije, koja se može manifestovati osećajem jake žeđi. To stanje javlja se starenjem zbog čega se bi trebalo izbegavati namirnice koje isušuju usnu šupljinu poput alkohola i kofeina. Određeni lekovi takođe mogu isušivati usta poput antidepresiva i lekova za krvni pritisak.

Komentari