ZRAČENJE MOBILNIH TELEFONA BLOKIRA ENZIME ZA VARENJE

10.06.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 6465 | Autor: | 0

Dr Slobodan Dunjić, potpredsednik evropskog Udruženja integrativne medicine otkriva zašto, uprkos napretku medicine, sve više bolujemo od hroničnih bolesti

Integrativna medicina promoviše dijagnostičke metode koje pomažu zdravlju i bliža je zapadnoj medicini jer deli organizam na delove, dok holistička medicina jedina objedinjuje organizam kao celinu i posmatra protokol kao celinu. Holistička medicina je za korak dalje od integrativne, jer se bavi i okruženjem, i ishranom, i zračenjem, i dijagnostikom i terapijom - kaže mr sci. dr Slobodan Dunjić, potpredsednik evropskog Udruženja integrativne medicine i predsednik srpskog Udruženja holističke medicine, koji se sa integrativnim pristupom lečenju prvi put susreo 2002. godine u Čikagu na Kongresu integrativne onkologije SAD, gde je boravio sa nekoliko kolega iz Evrope.
- U Berlinu smo 2004. osnovali evropsko Udruženje integrativne medicine. Nedavno je završen Deseti kongres evropskog udruženja, a ujedno i Prvi svetski kongres. Uspeli smo da objedinimo Evropu, Ameriku, Japan, Irak, Iran, Argentinu, Brazil.

Kada ste iskoračili iz okvira zvanične medicine?
- Mi, kao lekari, još sredinom osamdesetih krenuli smo da se bavimo novim pravcima, pre svega akupunkturom. Igle smo dobili od prvog srpskog akupunkturologa, prof. Škokljeva sa VMA. Pošto je naš otac imao problem sa limfomima, hteli smo dodatno da mu pomognemo akupunkturom, ali onda smo videli da ni to nije dovoljno. Shvatili smo da akupunktura u nečemu pomaže, u nečemu ne. Stalno smo istraživali nove mogućnosti.

Koja su ograničenja akupunkture?
- Dok radite akupunkturu, dobro je. Kad prestanete da je upražnjavate, tegoba se ponavlja, za razliku od holističkog pristupa koji nudi mnogo trajnija rešenja. Holistička dijagnostika može pet do deset godina pre simptoma da ukaže na problem. Ako se zakasni i već dođe do anatomskih promena, onda mora da se primeni hirurgija.

Za Vas je simptom na određenom delu tela samo znak da se ceo organizam bori sa upalom?
- Ista vrsta upalnog procesa nalazi se i na štitnoj žlezdi, pankreasu, jajniku, prostati, debelom crevu, a na određenom organu daje simptome. Holistički pristup se ne bavi simptomoma. Kad otkrijemo uzrok i predložimo terapiju, ne lečimo konkretan problem. Kada pacijent kaže koji su mu simptomi, mi odredimo upalne zone i lečimo i štitnu žlezdu, i dojku, i debelo crevo, i pankreas.

Koji su najčešći uzroci bolesti?
- Uvek postoji bar pet uzroka za nastanak bolesti. To su, pre svega, izloženost zračenjima, intolerancija na hranu, spavanje na lošim podlogama, upalni procesi, loši limfotoci, virusi, bakterije, metali, pesticidi. Bolest nastaje kao skup uticaja i ništa nije od juče. Za razvoj bolesti treba od pet do petnaest godina. Ako se u tom periodu zaustavi proces, mi nikada ne obolimo. Suština je da ne dođe do hirurgije.

Koje su loše podloge za spavanje?
- U Sjedinjenim Državama je od 1965. godine zabranjena memorijska pena za ljudsku upotrebu. Ona stvara statički elektricitet i to je jedan od razloga za jutarnji visok krvni pritisak i osećaj umora. Perje, isto tako, nije dobro. Zašto je u Vojvodini bilo mnogo debelih žena? Zato što spavanje na perjanom jastuku utiče na rad štitne žlezde koja usporava metabolizam i dolazi do povećanja kilograma.Treba izbegavati i perje i sitan sunđer.

Kakvi jastuci se preporučuju?
- Vuna je najzdravija, naši stari su znali zašto koriste vunu. Ako ne možete sebi da priuštite vunu, dobri su i oni najjeftiniji pamučni ili sintetički jastuci.

Do čega sve dovodi izloženost lošim podlogama i zračenjima?
- Podloge, kao i zračenja rutera, mobilnih telefona, laptopova, tableta i drugih elektronskih uređaja blokira enzime za varenje. Do pre deset godina, dok te izloženosti nije bilo u toj meri, niko nije imao problem sa glutenom. Alergija na gluten nije posledica pomodnih trendova, ni Novaka Đokovića. To je realnost, zračenja blokiraju rad jetre i pankreasa, mi nemamo dovoljno enzima za varenje i tada kreće intolerancija na hranu. Pre deset godina tek svaki šezdeseti pacijent bio je intolerantan na hranu, a sada devet od deset pacijenata pati od ovih tegoba. Neko jače, neko manje reaguje…

Šta ne bi trebalo da jedemo da bismo se zaštitili?
- Primetili smo da pacijent može da bude intolerantan i na med i na crni i beli luk, voće, kukuruz i krompir, što se do sada nije javljalo. Imali smo pacijente koji su intolerantni na koprivu, đumbir, zeleni čaj... Suština je da ni u čemu ne treba preterivati. Čak i zdrave namirnice treba koristiti umereno. Ako šest meseci stalno jedete istu namirnicu, postaćete intolerantni na nešto što bi vas štitilo da ga niste uzimali u toj količini. Isto tako, pitanje je koja vam zdrava i kvalitetna hrana u određenom životnom trenutku najviše odgovara. Intolerancija na gluten i na šećer najduže se zadržava.

Šta sve može da nam pomogne u borbi sa bolešću?
- Deset posto terapije čini pravilna ishrana, 10% zaštita od zračenja, 10% suplementi, 10% fizička aktivnost i antistres terapija, čitanje knjiga... Lekari zvanične medicine posle hirurgije, radioterapije ili hemoterapije savetuju prestanak pušenja, uz opasku ,Živi kao do sada,, a mi shvatamo da je ono kako je pacijent živeo do tada i dovelo do bolesti, i da nešto mora da promeni.

Koje suplemente preporučujete kao dopunu zvaničnoj terapiji?
- U principu, ne treba uzimati mešane vitamine i minerale, jer ako u tom preparatu ima neki vitamin ili mineral koji vam ne treba, on poništava dejstvo onoga koji vam treba.

Koji su još neophodni saveti da bi se sačuvalo zdravlje?
- Žene moraju da uzimaju dva litra, a muškarci tri litra vode dnevno, jer se kao posledica nedovoljnog uzimanja vode stvaraju ciste. Još jedno opšte pravilo je da se legne pre ponoći. Melatonin se luči između ponoći i dva sata noću, a to je važan hormon od kog zavisi naš imunitet, rad mozga, štitne žlezde. Isto tako, dva sata pre spavanja ne bi trebalo da koristimo mobilni telefon i tablet jer zračenje dovodi do alergija, astme...
To su opšta pravila, a sve ostalo je individualno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem