CELER I ZELENA SALATA UBRZAVAJU METABOLIZAM

16.05.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1489 | Autor: | 0

Klinika Magičnog bilja: Nebojša Modraković, nutricionista, objašnjava koja je dijeta najbolja i šta treba jesti, a šta isključiti iz ishrane


Najčešća pitanja u vezi ishrane danas, zbog kojih nastaju polemike, jesu: koja je dijeta najbolja i šta treba jesti, a šta isključiti iz ishrane. Nije potrebno ništa isključivati iz ishrane, samo je potrebno umereno i raznovrsno jesti. Recimo, so povećava pritisak a ujedno je neophodna organizmu. Isključivanje određenih namirnica iz ishrane potrebno je samo osobama čije zdravstveno stanje isključuje ili ograničava unos nekih namirnica - ističe Nebojša Modraković, nutricionista, i nastavlja:

- Danas, nažalost, mnogi doživljavaju način ishrane kao modni detalj, tj. postaju vegani, vegeterijanci, ili su na nekim popularnim dijetama zato što je to moderno. Onda nastaju zdravstveni problemi zbog nedostatka pojedinih gradivnih materija u organizmu. Posledni slučaj je dijeta bez glutena, koja je popularna u poslednje vreme. Ona je potrebna osobama koje imaju alergijsku reakciju na gluten. Ali i ljudi kojima ne smeta, izbacuju ga iz ishrane. Tako da u prodavnicama imate namirnice koje prirodno ne sadrže gluten, ali je i na njima oznaka "bez glutena", zbog popularnosti dijete, naravno. A što se tiče mesa, potrebno je iz ishrane izbaciti mesne prerađevine, a konzumirati domaće meso.

Piramida ishrane, sistem signala, sistem šake i metoda semafor četiri su najjednostavnije metode pravilne ishrane. Možete li nam ukratko reći njihove principe i koji princip Vi smatrate najdelotvornijim?
- Sve ove metode služe kao vodič i pomoć kako bismo naučili šta je izbalansirana i uravnotežena ishrana. Te metode pokušavaju da nam prikažu zastupljenost i količinu ugljenih hidrata, proteina i masti u ishrani. Istovremeno nam daju objašnjenje kako da obezbedimo većinski unos alkalizujućih i neutralnih namirnica u odnosu na kiseli ostatak. Cilj ovih metoda je da napravimo krupne promene u korist našeg zdravlja. Od ovih metoda izdvojio bih piramidu zdrave ishrane, koja ima najslikovitiji i najupečatljiviji prikaz. To je veoma važno, jer ostavlja jak utisak na decu školskog i predškolskog uzrasta.

Koliko kilograma je zdravo gubiti na mesečnom nivou?
- Na mesečnom nivou najzdravije je gubiti između četiri i pet kilograma, osim u slučajevima prekomerne gojaznosti koja direktno ugrožava zdravlje.

Koje su posledice brzog mršavljenja?
- Razni zdravstveni problemi nastaju usled brzog mršavljenja. Osobe koje žele brzo da smršaju uglavnom gladuju i ne unose dovoljno mineranih materija, vitamina i ostalih hranljivih materija. Posledice su usporen metabolizam i zdravstveni problemi. Važno je i napomenuti da usled brzog mršavljenja dolazi do brzog vraćanja kilograma posle izvesnog vremena.

Kako treba da izgledaju obroci?
- Obroci treba da budu dobro izbalansirani i raznovrsni: tri glavna obroka i dve užine. Oni treba da budu prilagođenim individualnim potrebama. Veoma je važno ne preskakati obroke i izbegavati određene kombinacije hrane prilikom pripremanja obroka.

Kada se jede voće?
- Voće se jede između glavnih obroka, tj. između doručka i ručka i između ručka i večere.

Koje pravilo važi za hleb?
- Hleb je potrebno unositi u određenim količinama. Prednost dati crnom ili integralnom hlebu. Važno je da se ne unosi prekomerno i da ne bude vruć ili topao. Poželjno je da se pre upotrebe malo zapeče u rerni ili ubaci u toster.

Koji je optimalan razmak između obroka?
- Razmak između obroka treba da bude oko tri sata.

Koje biljke ubrzavaju metabolizam?
- Namirnice koje ubrzavaju metabolizam su: zelena salata, brokoli, ljute papričice, cvela, celer, jabuke, kruške, kao i biljni začini (biber, đumbir, peršun, majčina dušica).

Šta Vi, lično, najčešće koristite?
- Evo nekoliko saveta o ishrani i zdravom životu koje bih svima preporučio: Izbegavati aditive i prerađenu hranu, smanjiti unos slatkiša, jesti hranu bogatu nutrijentima, ne jesti brzo, izbegavati unos hladnih napitaka, postiti dva puta nedeljno, izbegavati spavanje na stomaku i legati u krevet pre 22 sata.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net