POMODARSTVO JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ ZDRAVE ISHRANE

15.05.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4062 | Autor: | 0

Klinika Magičnog bilja: dr Tatjana Mraović, dijetolog


Naši ljudi uvek traže nov, revolucionaran način da bi rešili problem viška kilograma i nikako da shvate da revolucija u ovoj vrsti medicine ne postoji.
Uvek sam za sredinu u ponašanju, za stolom i oko stola... Ali, to je najteže - kaže dr Tatjana Mraović, dijetolog i nastavlja: - U priči o ishrani ima previše onih koji preozbiljno shvataju savete, najčešće nestručnih, i odlaze u drugu krajnost. Ortoreksija, preterana pažnja na ono šta ste i koliko jeli, predstavlja od skora novo psihijatrijsko oboljenje. Često i mediji i mi lekari, svojom pričom, kumujemo toj pojavi.
Trendovi i krajnosti nikad ne vode ka dobrom. Danas je pomodarstvo konzumiranje sirove hrane i pravljenja šejkova od povrća i voća. Čemu to? Stavite pola kilograma voća u blender, dobijete čašu ili pola čaše soka, i nepotrebno ste pojeli gomilu voća. Šta će nam blender kad imamo zube? Zašto ne potrošiti i neku kaloriju na žvakanje hrane? Mešanjem voća i povrća ili različitih vrsta voća dobijaju se potpuno drugačiji ukusi, gube se sećanja na prirodne ukuse banane, jagoda, cvekle...

Nepotrebno se pojede velika količinja voća. Koja količina se preporučuje?
- Količina voća u dijetama ne treba da pređe 150 do 300 grama, zavisno od uzrasta i broja kilograma. Zdrav odrastao čovek trebalo bi da pojede 500 do 600 g voća raspoređenih u dve užine.

Šta bi trebalo da se nađe na tanjiru svakog zdravog čoveka?
- Mnogo povrća, umereno voća, po koji komad mesa, ne mora svaki dan, riba bar jednom do dva puta nedeljno i žitarice, odnosno proizvodi od integralnog brašna. Slatkiše i torte ostaviti za proslave - treba ih jesti veoma retko. Naravno, treba piti i mnogo tečnosti, pre svega vode...

Koje su najlošije prehrambene navike koje praktikujemo?
- Preskakanje obroka je veoma štetna navika, bilo da se preskače doručak ili večera. Neophodna su tri glavna obroka i dve do tri užine. Opasna je i jednoličnost u ishrani. Fast food bi trebalo praktikovati veoma retko. Retko pijemo vodu, već žeđ zadovoljavamo sokovima, kiselom vodom, gaziranim napicima koji imaju i soli i šećera i tako unosimo veću količinu kalorija, što dovodi do gojaznosti. Hranu svakodnevno pržimo u dubokom ulju... Ali, pre svega, mi jedemo neuporedivo veće količine hrane od onoga što nam je potrebno.

Kako ishranom možemo da spustimo visok pritisak?
- Prva jaka mera je izbacivanje soli iz ishrane, i to treba da ostane tralna navika. Mnogi me pitaju da li običnu so mogu da zamene sa kalijumovom, himalajskom ili bilo kojom drugom vrstom soli. Kada nešto ne treba da jedete, onda nemojte da jedete. Ne treba da se zavaravate da će nešto drugo biti adekvatna zamena. To isto važi i za šećere i za veštačke zaslađivače. Ipak, nije poenta reći pacijentu samo da izbaci so, ako mu pritom ne objasnite gde se sve so nalazi i gde su skrivene tihe zamke. U đevreku se nalazi pola naše dnevne potrebe za solju. Šta je sa sirom, šunkom ili sa prirodnim rezervama soli u namirnicama... Ne setimo se da u kiseloj vodi, turšiji, zimnici ima soli.

Koja namirnica obara pritisak?
- Beli luk, u praksi sam se uverila. Treba ga obavezno ubaciti u jelovnik, makar na kraju kuvanja, da izgubi aromu, ako to nekoga sprečava da ga konzumira.

Kakva je nutritivna terapija bubrežnih bolesti?
- To je širok spektar, zavisi od tipa bolesti. Terapija je individualna, postoji uvreženo mišljenje da kod bubrežnih bolesti treba izbaciti belančevine, ali to nije pravilo, postoje bubrežne bolesti gde ih treba unositi u većoj količini.

Šta ubrzava lenja creva?
- Vlakna, pre svega. Naša ishrana je apsolutno siromašna vlaknima. Dnevno bi trebalo uzimati između 20 i 25 g vlakana, a mi u našoj ishrani uglavno unosimo do pet grama. Prerađena hrana nema vlakana.

Koja ishrana jača kosti?
- Do svoje 20. godine treba konzumirati mlečne proizvode i puno vežbati da bi ste u starosti imali čvrste kosti. Kalcijum se neće ugraditi u njih ako nema fizičke aktivnosti. Neophodno je, kako ja volim da kažem, lupati petama u pod, hodanjem, trčanjem, da kosti postanu čvršće.

Koliko loša ishrana utiče na pojavu kancera?
Ako žene nisu gojazne, neuporedivo je manji rizik za karcinom dojke i materice, a kod muškaraca za karcinom debelog creva. ,Dijeta za gojenje,, koju mnogi praktikuju, smanjuje odbrambenu moć organizma, stvara podlogu da se u jednom momentu otkači genetski mehanizam koji dovodi do raka. Ima, doduše, i slučajeva kada se i oni koji vode prilično uredan život razbole. Ali, kada loše utičete na svoje zdravlje, mnogo je manja šansa da se ne razbolite.
Uvek treba imati da umu da se loše stvari ne dešavaju samo drugima.

M. R.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem