PAMETNA HRANA BLOKIRA GEN KOJI IZAZIVA STARENJE

06.04.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3423 | Autor: | 0

Eliana Liota, koautorka knjige Smartfood

U poslednjih nekoliko meseci knjiga Smartfood dostigla je neverovatnu popularnost širom Evrope. Nije ni čudo, jer je Smartfood dijeta, koja je predstavljena u ovoj knjizi, prva zvanično odobrena dijeta od strane Evropskog instituta za onkologiju (IEO), i otkriva šta, koliko i na koji način treba jesti kako bismo živeli duže i zdravije.
- Poznato je da određene namirnice deluju kao lekovi. U stanju su da zaštite naš organizam od određenih bolesti i da podstaknu gene u našem organizmu koji doprinose dužem životu - naglašava Eliana Liota, koautorka knjige Smartfood.
Pametne namirnice, čije je dejstvo dokazano u ovoj dijeti, mogu se podeliti u dve grupe - one koje produžavaju život (longevity) i one koje štite organizam (protective).
Dvadeset od trideset i dve namirnice produžavaju život: crvena pomorandža, kapar, špargla, kaki, crveni kupus, trešnje, crna čokolada, luk, kurkuma, jagode, šumsko voće, zelena salata, patlidžan, jabuke, čili paprika, crveni krompir, šljive, rotkvica, zeleni i crni čaj i grožđe. U sebi sadrže supstance poput antocijana, kvercetina i resveratrola koje pomažu da se aktivira dugovečnost ćelija. One aktiviraju gene, kao što je gen sirt, dok blokiraju gene starenja kao što su geni P 66 i tor.
Namirnice poput belog luka, integralnih žitarica, aromatičnih začina, mahunarki, maslinovog ulja, orašastih plodova, svežeg voća i povrća spadaju u grupu zaštitnih namirnica (protective food), koje su odlična prevencija protiv mnogobrojnih bolesti.
Prva grupa uspostavlja vezu između hrane i gena, koju smo već pomenuli, dok druga vrsta ne utiče direktno na gene, ali deluje kao zaštita od mogućih bolesti i pomaže da se smanji prekomerno nakupljanje zasićenih masti u telu.
Pored toga, ovih trideset super namirnica izazivaju sitost, pa naš organizam ima manju potrebu za većom količinom hrane, što je osnova ove dijete koja se bazira na postu, koji doprinosi čišćenju i regeneraciji našeg organizma. Dijeta takođe ne isključuje iz upotrebe nijednu drugu namirnicu, već samo smanjuje njihov unos.
Kako ove namirnice deluju?
Istraživanja su dokazala da supstance u određenim namirnicama deluju direktno na jezgro ćelija, bilo aktiviranjem gena dugovečnosti ili blokiranjem onih koje izazivaju starenje. U osnovi, telo prestaje da nagomilava masti i koristi energiju.


Pročitajte više o Smartfood dijeti

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem