MED ZA OKO BOLJI OD SINTETIČKIH KAPI

28.03.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 6873 | Autor: | 0

Prof. dr Suzana Nikolić Pavljašević, oftalmolog, šef Poliklinike za očne bolesti Doma zdravlja Tuzla i predsednik Udruženja oftalmologa Federacije Bosne i Hecegovine


Ne može se reći da su pčelinji proizvodi efikasni za poboljšanje vida, ali se može reći da na osnovu studija koje su sprovedene u svetu, med deluje kao terapijsko sredstvo kod mnogih očnih bolesti. Kad je u pitanju prevencija nekih očnih bolesti, pogotovo treće životne dobi, u kulturama naroda Južne Amerike postoji tradicija da se med koristi kao obavezno sredstvo u prevenciji i terapiji bolesti oka – kaže za Lekoviti med prof. dr Suzana Nikolić Pavljašević, oftalmolog, šef Poliklinike za očne bolesti Doma zdravlja Tuzla i predsednik Udruženja oftalmologa Federacije Bosne i Hecegovine.
Kod kojih konkretnih oftalmoloških problema pčelinji proizvodi mogu da pomognu? Na koji način?
- Od oftalmoloških bolesti koje se mogu tretirati medom spadaju: sindrom suvog oka, upale kapaka (blefaritis, hordeolum, halazion, vernalni konjunktivitis), upale vežnjače, ulkus rožnjače, mrena. Rastvor meda se može koristiti i kod pacijenata koji nose kontaktna sočiva. Upotreba meda je moguća i kod promene boje očiju, ukoliko osoba želi svetliju boju u odnosu na onu boju očiju koju ima.
Kako med utiče na vid i kako se aplikuje?
- Ono što med čini pluripotentnom terapijskom supstancom u odnosu na druga terapijska sredstva jeste sam sastav meda (preko 350 supstanci), kao i specifičan odnos sastojaka meda. U sastav meda ulaze šećeri, vitamini, enzimi. U medu se nalaze i antioksidansi koji svojim delovanjem sprečavaju promene u oku kao posledice starenja.
Posebno treba naglasiti da med u čistom obliku ima pH od 3,2-4,5, što ga čini izuzetno kiselim faktorom i može da ima posledice na tkivo vežnjače, pa se preporučuje upotreba meda u razblaženom obliku ukoliko se upotrebljava za lokalno delovanje. Preporuka za lokalnu upotrebu je razablažen rastvor meda sa destilovanom vodom u odnosu 1:1, više puta u toku dana, kao svake druge kapi za oči.
Izjavili ste da vitamini u medu imaju veću farmakološku vrednost u odnosu na vitamine koji se dobiju sintetičkim putem. Zašto?
- U medu nije važan samo broj, odnosno vrsta vitamina, nego je još važniji njihov odnos u sastavu u odnosu na druge vitamine i druge materije koje se nalaze u sastavu. Vitamini u medu imaju veću farmakološku aktivnost od onih koji se dobijaju sintetičkim putem, jer komplet biogenih materija iz sastava meda pojačavaju delovanje vitamina u medu kao i samo njegovo lekovito delovanje (enzimi, fermenti, fitohormoni, mikroelementi).
Zašto treba dati prednost upotrebi meda kod sindroma suvog oka u odnosu na sintetisane kapi, s obzirom na karakteristike samih veštačkih suza?
- Česta je pojava alergijskih reakcija na podlogu oftalmoloških preparata, kao što je benzalkonijum hidrohlorid (BAK) ili polidronium hlorid (poliquad). Da bi se izbegla alergijska reakcija na te preparate preporučuje se upotreba rastvora meda u vidu veštačkih suza.
Studije su ukazale na efikasnost primene meda kod katarakte i potvrdile su mogućnost prirodnog lečenja zamućenja sočiva. Koji su zaključci istraživanja?
- Primena meda u tretmanu katarkte zasniva se na zaustavljanju zamućenja sočiva u početnim stadijumima, a nikako na povlačenje katarktoznih promena, jer studije koje su sprovedene u svetu navode da nakon dužeg vremenskog perioda primene meda u vidu kapi (7 godina) dolazi do zaustavljanja propadanja vidne oštrine kod pacijenata koji su koristili med u kapima, pa čak je i manji broj pokazao poboljšanje vida za 10%. Kod ovakvih pacijenata treba naglasiti da tretman treba da traje dugo vremena, a cilj jeste da se promene zaustave, a ne da nestane katarakta, jer je to nemoguće na ovaj način postići. Jedini pravi način tretmana katarkte, gde je vidna oštrina ugrožena, jeste operacija.
Kakav je treman dijabetičke retinopatije pčelinjim proizvodima?
- Kad je u pitanju primena meda kod pacijenata sa dijabetesom, potrebno je naglasiti da upotreba meda peroralno dovodi do povećanja vrednosti glikoliziranog hemoglobina (HA1C), što povećava mogućnost komplikacija kod takvih pacijenata. Prema literaturi koja je dostupna, stavovi o upotrebi meda kod pacijenata sa dijabetesom oprečni su i treba biti posebno obazriv.
M. R.
Izvor: Lekoviti med


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem