MED UBIJA BAKTERIJE, MLEČ SPREČAVA NASTANAK DIJABETESA, PROPOLIS USPORAVA RAST TUMORA

27.07.2016 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2396 | Autor: | 0

Apiklinika Lekovitog meda: prof. dr sc. Nada Oršolić iz Zavoda za animalnu fiziologiju Biološkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu


Istraživanja prof. dr sc. Nade Oršolić iz Zavoda za animalnu fiziologiju Biološkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu o efektima pčelinjih proizvoda na ljudsko zdravlje smatraju se jednim od najznačajnijih naučnih dostignuća u ovoj oblasti. Već godinama profesorka Oršolić predano ispituje aktivne polifenolne sastojke u pčelinjim proizvodima (propolisu, polenu, medu, matičnoj mleči), koji se koriste protiv bolesti uzrokovanih oksidantnim stresom i upalom. Naučni dokazi kojima ona raspolože nedvosmisleno ukazuju na brojne dobre strane koje ovi proizvodi imaju na kvalitet života i borbu protiv većine tegoba koje muče savremenog čoveka. U ekskluzivnom intervjuu otkrila nam je rezultate istraživanja na koje je posebno ponosna.
Koji uzročnici bolesti se uspešno rešavaju medom, a pred kojima je medicina nemoćna?
- Povratak meda u središte savremene medicine je posledica pojave bakterija koje su otporne na dejstvo antibiotika. Posebno treba istaći sastojak metilglioksal. Za sada se sigurno zna da se protivmikrobno delovanje meda temelji na sadržaju vodonik-peroksida (H2O2), neperoksidnim sastojcima čije je izvorište biljnog porekla, pH meda ili aktivnosti glukooksidaza...
Glavni deo neperoksidne aktivnosti, sa izrazitim antibakterijskim osobinama, pripisuje se metilglioksalu koji se danas koristi kao lek u lečenju i zaceljivanju brojnih rana, posebno rana tokom hirurških zahvata, oštećenja kože i sluzokože tokom hemoterapije i radioterapije. U manuka medu (Leptospermum scoparium), poreklom iz Novog Zelanda, 90% antibakterijske aktivnosti nađeno je u kiselom delu. Zato se med pokazao efikasnim u lečenju različitih vrsta rana.
Protivbakterijska efikasnost meda in vivo našla je primenu i kod mastitisa (upala dojke), bolesti uzrokovane prodorom mikroba u tkivo dojke, mlečne kanale i žlezde. Med je hidrofilan, ne zadržava se u tkivu, ima jako dejstvo na bakterije, a ne kvari mleko.
Osim što sprečava delovanje bakterija, med može i da stimuliše njihov razvoj, posebno na one u probavnom traktu?
- Dobro je poznato da crevna mikroflora i njeni metaboliti igraju važnu ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Korisna mikroflora značajno smanjuje štetne bakterije i njihove toksične proizvode u crevima, ima antagonistički efekat na enteropatogene kao što su Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp. i Bacillus spp. Jedan deo mojih istraživanja odnosi se na efikasnost meda i flavonoida na mikrofloru probavnog sistema i proces detoksifikacije prirodnih karcinogena koje svakodnevno unosimo hranom kao što je okratoksin. Med predstavlja funkcionalnu hranu jedinstvenog sastava, antimikrobnih svojstava i bifidogenog efekta sa sposobnošću inhibicije toksičnog efekta mikotoksina. On podstiče rast i aktivnost mikroflore probavnog sistema, proliferaciju bifido bakterija i laktobacila.
Kod kojih se još tegoba med pokazao efikasnim?
- Danas se med koristi kod ginekoloških problema, PMS-a i jutarnjih mučnina, on smanjuje rizik od osteoporoze žena nakon menopauze, bolesti respiratornog sistema, ili kao glavni prirodni zaslađivač visoke energetske vrednosti (100 g/ 300 cal). Preporučuje se kod umora, iscrpljenosti, anoreksije ili gubljenja apetita. Normalizuje peristaltiku creva, uklanja opstipaciju i leči hemoroide. Koristan je u lečenju gastritisa, čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu i crevnih infekcija, smanjuje lučenje želudačne kiseline. Koristan je za detoksikaciju jetre, brzo obnavljanje glikogena, kod anemije, nervoze, razdražljivosti i nesanice. Sprečava stvaranje tromba i upalu mokraćnih puteva. Pored toga, vezuje se na estrogenske receptore i sprečava rast tumorskih ćelija (dojke, creva, grla, pluća, prostate). Neka dosadašnja istraživanja pokazuju da med u određenoj meri deluje na tumor i ima izrazito dejstvo na metastaze.
Da li se preporučuje upotreba meda zajedno sa lekovima?
- Vrednost meda je i u tome što se mnoge delotvorne materije (lekovi, vitamini, hormoni, aktivne materije iz lekovitog bilja) bolje iskorišćavaju, jer med poboljšava njihovu resorpciju zbog toga što sadrži organske kiseline, mineralne materije, prirodne boje, eterična ulja i aromatske materije.
Mnogo opsežnih istraživanja posvetili ste matičnom mleču. Do kakvih saznanja ste došli?
- Ona sadrži znatnu količinu proteina, slobodnih aminokiselina, lipida, vitamina i šećera. Više od 80% topljivih proteina matične mleči glavni su uzročnici specifične fiziološke uloge matične mleči. Deo proteina ima ulogu u protivtumorskom, protivbakterijskom, imunomodulacijskom ili održavanju oksido-redukcijskog statusa i homeostaze u organizmu.
Stalno ističete da je potrebno odgovarajuće skladištenje i čuvanje ovog pčelinjeg proizvoda. Zašto?
- Da bi matični mleč delovao, važno je sačuvati sastojke koji imaju blagotvoran uticaj na zdravlje kroz stalnu analizu njegovog hemijskog sastava i sigurnu proizvodnju. Temperatura od 4oC ne utiče na promene sastava matičnog mleča. Njegovo skladištenje u smrznutom stanju sprečava razgradnju biološki aktivnih proteina, što ukazuje da matičan mleč treba zamrznuti neposredno nakon sakupljanja zbog očuvanja biološki aktivnih sastojaka.
Kod kojih problema se najčešće upotrebljava i kako?
- Proteini matične mleči mogu da odlože starenje putem faktora rasta ili hormona, kada pospešuju ćelijsku proliferaciju i učestvuju u obnovi tkiva smanjenjem oksidantnog oštećenja tkiva i popravkom nastalih oštećenja. Posebno treba istaći važnost mleči na proizvodnju kolagena u fibroblastima kože.
Ona podstiče zaštitu od Alchajmerove bolesti i depresije, ishemičnih oštećenja mozga i traumatskih moždanih oštećenja.
Neki podaci pokazuju da matična mleč sadrži sastojke funkcionalno i strukturno slične insulinu i može da ima efekat na šećernu bolest (dijabetes). Regeneriše oštećene ćelije pankreasa sprečavajući nastanak dijabetesa.
Da li se preporučuje i kod najtežih oboljenja?
- Protivtumorski efekat matične mleči pripisuje se njenom aktivnom sastojku 10-hidroksi-decenskoj kiselini i zasićenim dikarboksilnim kiselinama. Pokazala se kao efikasna kod spororastućih tumora, ali ne i kod brzorastućih. Zbog antioksidantne sposobnosti može da bude efikasan tokom hemoterapije.
Koje ste još prednosti matične mleči otkrili tokom istraživanja?
- Združena s progesteronom može da poboljša reproduktivni odgovor kod ovaca. Ovulacija ovaca bila je brža, povećan rast folikula i lučenja estradiola. Smatra se da ima sličan efekat i kod ljudi.
Njeno baktericidno delovanje izraženije je kod gram pozitivnih mikroorganizama, dok je efekat nešto slabiji kod gram negativnih mikroorganizama i može se okarakterisati kao bakteriostatski (Escherichia coli).
Došli ste do mnogih naučnih dokaza o efektima propolisa na ljudski organizam. Koji su najznačajniji?
- Moja istraživanja temelje se na proučavanju polifenolnih aktivnih sastojaka u pčelinjim proizvodima (propolis, polen, med, matični mleč), koji se koriste u lečenju bolesti uzrokovanih oksidantnim stresom i upalom.
Prikazane su posledice koje propolis i njegovi polifenolni sastojci ostavljaju na rast tumora in vivo i in vitro. Propolis stvara lošu sredinu za rast tumorskih ćelija kroz aktivaciju drugih ćelija i tako povećava efikasnost u ubijanju ćelija tumora.
Zaštitni efekat propolisa i njegovih polifenolnih/flavonoidnih sastojaka (kvercetina, krizina, naringina, naringenina, zelenog čaja, kafeinske kiseline i kurkumina) na dijabetes, utemeljen prvenstveno na njihovoj protivoksidantnoj, protivupalnoj i regenerativnoj sposobnosti, takođe je deo mojih istraživanja.
Koje još rezultate Vaših istraživanja pčelinjih proizvoda smatrate značajnim za ljudsko zdravlje?
- Deo istraživanja koji se odnosi na protivtumorski i imunomodulacijski efekat meda, polena i matične mleči. Takođe, deo radova koji se odnosi na istraživanje efekta pčelinjeg otrova na rast karcinoma dojke u in vivo, i/ili in vitro uslovima, i protiv metastaza. Pokazano je da prisutnost pčelinjeg otrova u tkivu može da odloži rast tumora i da poveća preživljavanje životinja. Protivtumorski efekat temelji se na bliskom dodiru sastojaka pčelinjeg otrova sa tumorskim ćelijama i modulaciji imunološke reakcije.
Da li čovek može da se osloni na košnicu kao na izvor zdravlja i prevenciju bolesti?
- Svakako! Mislim da je dovoljna rečenica koju je Džon Hil (John Hill, 1750) u knjizi o medu istakao: 'Premalo pažnje koja se u ovo vreme posvećuje lekovitim svojstvima meda, primer je kako čovek zapostavlja obične stvari… Mi tražimo iz najudaljenijih delova sveta lekove koji snažno deluju da bi smanjili tegobe i poremećaje, a nikad ne bismo patili od tih tegoba ako bismo uzimali ono što pčele skupljaju za nas pred našim vratima.'

Preneto iz Lekovitog meda

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem