ZELENI ČAJ, NANA, BRUSNICA SMANJUJU NADIMANJE I POBOLJŠAVAJU VARENJE

14.10.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4891 | Autor: | 0

Doc. dr Nikola Milinić, gastroenterolog

- Ako već niste uspeli da se kontrolišete za prazničnom trpezom, onda dajte mogućnost organizmu da se oporavi. Dijete prvenstveno povoljno deluju na organizam. Ne treba da budu rigorozne, već je neophodno da se baziraju na osnovnim načelima zdrave ishrane sa više manjih obroka. Od velike važnosti je, a mnogi to zaboravljaju, dobro žvakati hranu. Neophodno je hranu propasirati još u ustima, gutati je u obliku kaše jer je tada organizam mnogo bolje upija, a ranije dobija i informaciju iz mozga o sitosti - naglašava dr Nikola Milinić i upozorava da ne treba ni u čemu preterivati, pa ni u dijetama. Naprotiv - Hrana treba da bude raznovrsna, umerena po sadržaju i ukusu, da ne preovlađuje ni ljuta, ni masna, niti previše začinjena. Naravno i unos alkohola je potrebno svesti na najmanju moguću meru - upozorava dr Nikola Milinić, gastroenterolog i nastavlja:

- Alkohol je nepoželjna hrana koja u osnovi ima izuzetan energetski sadržaj. Njegov preterani unos dovodi do nekontrolisanog ponašanja čije posledice mogu da budu samopovređivanje, ali i opasni organski problemi jer alkohol u početku izaziva vazodilataciju, širenje krvnih sudova, a kasnije dovodi do porasta krvnog pritiska, glavobolje, oštećenja jetre. Ako dođe do komplikacija česta su i pucanja krvnih sudova u zidu završnog dela jednjaka koja se najčešće i završavaju fatalno. Prekomerni unos hrane i pića višestruko škodi ljudskom organizmu. Preterivanje često rezultira posledicama koje kasnije zahtevaju višednevno saniranje, a ponekad mogu da poprime i ozbiljnije razmere.

- Često, u takvim situacijama posledica može da bude infarkt miokarda ili cerebrovaskularni insult, odnosno infarkt mozga. To se najčešće dešava ljudima koji nisu ni slutili da su u ruzičnim grupama ili, ako jesu, sigurno se nisu pridržavali osnovnih principa ponašanja u takvim stanjima - kaže dr Nikola Milinić koji tvrdi da se najveći broj takvih pacijenata beleži upravo u vreme novogodišnjih praznika, kao posledica neadekvatnog higijensko-dijetetskog režima. Najčešći problem je svakako gastritis. On je redovna pojava svakog preteranog konzumiranja hrane, a skoro obavezan pratilac prekomernog unosa alkohola. To je zapaljenje sluznice želuca koje se manifestuje tegobama u predelu trbuha.

- Kod pacijenta sa kamenom u žučnoj kesi najčešće dolazi do njegovog aktiviranja upravo u vreme praznika jer masna hrana u osnovi provocira grč glatke muskulature koji čini zid žučne kese. Posledica je grčenje žučne kese, kamen se zaglavi u njenom izlaznom kanalu i nastaju žučne kolike sa strahovitim bolovima, a ponekad je operacija nezaobilazna u tim slučajevima - upozorava dr Milinić. Savet gastroenterologa u smislu preveniranja ovih problema je da se vodi računa o ishrani i da se konzumiraju češći, ali manji obroci.

- Konzumiranje povrća i voća, naročito onog bogatog vitaminom C treba da bude obavezan sastojak prazničnih obroka. Nikako ne treba preskakati čorbe, supe, tečna jela, a kisele čorbe karakteristične za ove praznike su višestruko korisne, a glavna odlika im je da poboljšavaju varenje. Mnogobrojna lekovita svojstva čajeva dolaze do punog izražaja upravo u ovo vreme. Izdvajam zeleni čaj, nanu, kamilicu, brusnicu. Blagotvorno deluju na digestivni trakt, smanjuju nadimanje, omogućavaju bolje varenje opuštajući glatke mišiće u zidovima šupljih organa od jednjaka do debelog creva...

- Neophodno je da svako pronađe svoj način ishrane i prepozna ono što mu prija i odgovara njegovom organizmu. Treba formirati sopstveni ritam života i ritam ishrane i toga se pridržavati - savet je dr Milinića.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net