ŽAOKA KAO LEK

18.11.2014 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4812 | Autor: | 0

Či Čeng počeo je da koristi pčelinji otrov kako bi sebi pomogao protiv artritisa, a danas ga koristi u tretmanu različitih oboljenja svojih pacijenataKada je prošle godine Či Čenga ubola pčela, bio je iznenađen što mu je popustio bol koji je godinama osećao usled spinalnog artritisa. Či je 40-godišnji doktor kineske medicine i čitavu deceniju borio se sa posledicama artritisa.
Posle uboda pčele počeo je da izučava apiterapiju i koristi pčelinje proizvode, uključujući i otrov, kako bi svojim pacijentima olakšao tegobe.
- Ja sam i lekar i pacijent – kaže Či dok iz ordinacije prelazi u sobu u kojoj drži košnice.
Čim je stavio malu kutiju u blizinu ulaza u košnicu, ona se napunila pčelama. On ih je odneo u ordinaciju i pažljivo pincetom uhvatio jednu pče-lu. Izvukao joj je žaoku i njom ubo pacijenta u koleno. Ne obazirujući se na grimase pacijenta, tokom sledećih nekoliko minuta on je desetine žaoka metodično ubacivao u njegova kolena.
Nije svako, međutim, dovoljno hrabar za terapiju pčelinjim otrovom, a moguće su i fatalne alergijske reakcije.
Mada je Či slučajno otkrio dobrobiti pčelinjeg otrova, žaoke ovih insekata su od davnina korišćene u drevnom Egiptu, Indiji, Rimu i Kini za tretman reumatizma.
Brazilski naučnici su 2010. godine otkrili da pčelinji otrov povećava nivoe antiinflamatornih hormona – glikokortikoida u telu. Studija je sprovedena u Kini još 1936, ali je apiterapija otrovom zvanično prihvaćena od strane Državne administracije za tradicionalnu kinesku medicinu tek u februaru 2012.

Danas se pčelinji otrov koristi uglavnom kod upalnih procesa u zglobovima, uključujući artritis, spondilozu i multiplu sklerozu.
Nisu ni sve vrste pčela prikladne za terapiju žaokama. Italijanske pčele, podvrsta evropske medonosne pčele, uzgajaju se u zarobljeništvu tokom nekoliko godina i testiraju se da bi se izbegli štetni sporedni efekti po pacijente, pre nego što ih iskoriste tradicionalni kineski lekari.
Luo An, doktor kineske medicine i pobornik tretmana pčelinjim otrovom, u intervjuu za list Nanđing dejli, ističe da je terapija žaokama efikasna koliko i akupunktura. Njegov pacijent Vang Limei, koji je lečen od reumatoidnog artritisa, kaže:
- Mantra ,bez bola nema dobitka, posebno se odnosi na terapiju pčelinjim žaokama. Zaista boli, kao da vas bodu iglama. Ali se zato posle dvadeset dana terapije ipak dobro osećam.
- Tretman žaokama nije tako jednostavan kao što izgleda. Potrebni su preciznost praktičara, ali i hrabrost pacijenta. Moraju tačno da se znaju i akupunkturne tačke, kao i potreban broj žaoka, u zavisnosti od oboljenja. Premalo ili previše pčelinjeg otrova čini razliku između izlečenja i daljih komplikacija – dodaje Luo An.
D. Š.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem