OD UBODA PČELA NESTALE SU MI ALERGIJE

12.05.2014 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2062 | Autor: | 0

Jasmine Cvinc, najmlađi majstor pčelarstva u AustrijiJasmine Cvinc pčelarka je po obrazovanju. Predstavlja tipičnu ženu koju bi svaki pčelar poželeo za suprugu! Mlada i ženstvena, skromna i izuzetno simpatična! Nije joj teško da prenosi puna medišta!
Jasmine je potpuno posvećena pčelarstvu. Bavi se sofisticiranim tehnikama, kao što su odgajanje, selekcija i instrumentalno osemenjavanje matica, a mnogi je smatraju i najboljim učiteljem pčelarstva.
Strast prema pčelama nasledila je od dede, koji joj je prvu košnicu poklonio još kad je imala osam godina. I njenog dedu je njegov deda takođe uveo u pčelarenje kada je bio mali.
Ideja vodilja ove mlade žene, koja je imala samo dvadeset i tri godine kada je postala najmlađi majstor pčelarsta u Austriji, jeste misao koju je naučila upravo od dede Karla: „Ako neko gaji pčele, nikada ne treba da se zapita: ,Šta ja dobijam od pčela?, Takva ličnost nije pravi pčelar. Važno je jedino da je pčelama dobro. A ako je njima dobro, uspeh dolazi sam!“
- U mojoj porodici pčela je najvažnija, a ne med! Jer, kada su pčele zadovoljne, proizvodnja meda dolazi sama po sebi - priča Jasmine, koja uglavnom gaji kranjsku vrstu pčela.

Rigorozni testovi
Ova vrsta pčela, koja se lako gaji, rasprostranjena je u istočnim Alpima, a poreklom je sa Balkana. Med kranjskih pčela Jasmine Cvinc poseban je, što ne iznenađuje, jer svake godine pčelinja društva ove pčelarke podvrgavaju se rigoroznim testovima: da li su zdrava, kako se razvijaju, kakva im je sklonost rojenju, i koliko i kakav med proizvode.
- Čim ugledam pčele na pčelinjaku i vidim kako lete, znam da li su srećne, nervozne ili agresivne. Shvatila sam da moraju da osete da sam ja mirna i srećna, da bi se i one osećale srećno. Ako bi osetile moju nervozu ili agresivnost, pčele bi se unervozile. Mislim da me vole, koliko i ja njih - konstatuje gospođa Cvinc.
Bez obzira na skoro majčinski odnos prema pčelama od svoje osme godine, od kada je dobila prvu košnicu, Jasmine iznosi da su je pčele ujedale bar pedesetak puta godišnje, a poslednjih godina na svom telu osetila je i više od stotinu ujeda.
- Ipak, moram da kažem da to ima svojih prednosti. Probemi sa alergijom, koji su me mučili, nestali su - ističe gospođa Cvinc i nastavlja: - Inače, moja iskustva sa apiterapijom vrlo su dobra. Imamo dobre rezultate kod dijabetesa, tegoba sa srcem. Uz propolis i med uspela sam da ocu mog prijatelja regulišem šećer u krvi. Moja porodica i ja redovno uzimamo pčelinje proizvode i pomažu nam, mada lekari u Austriji nisu naklonjeni apiterapiji i alternativnoj medicini.

Uzgoj matica doveden do savršenstva
Od hobija, Jasmine Cvinc napravila je zanimanje. Njena vokacija je pčelinjak, a profesija je predavač u Pčelarskoj školi Donja Austrija, u mestu Majsenbah. U njenom pčelinjaku, koji broji 50 košnica i koji je star pedeset godina, Jasmine ima sopstvenu liniju pčela koje uzgaja i koje osemenjava. U školi, gde je zaposlena kao predavač, radi sa 180 košnica i obučava pčelare - od početnika do majstora. U školi postoji dvadeset nivoa obuke, banka za veštačko osemenjivanje, mesto u planinama koje je potpuno izolovano za kontrolisanu oplodnju matica i filmska produkcija.
Laici su impresionirani pitomošću selekcionisanih pčelinjih društava Jasmine Cvinc. Uzgoj matica dovela je do savršenstva i sad ih prodaje širom Evrope.
Svakog maja ona transportuje pčele na nadmorsku visinu od preko 2.000 metara na osemenjivanje. Posle dve nedelje, kada je parenje sa trutovima završeno, pčele se vraćaju i započinju svoj život u novom naselju. Tada nastaju cvetni med, šumski med, krem med, med sa propolisom i pergom, sveće, medovina i kozmetički proizvodi od meda, koji su samo deo bogate proizvodnje pčela i njihove kraljice Jasmine.
- U prirodi koja obiluje raznolikošću, na nadmorskoj visini od 1200 do 2100 metara na kojoj moje pčele skupljaju med, on dobija izvanredan ukus. Svi koji su ga probali kažu da je poseban. Verovatno zbog moje ljubavi prema pčeli.

M. R.
Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem