MOJE BILJNE FORMULE REŠAVAJU UZROK PROBLEMA

24.09.2013 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4393 | Autor: | 0

Dr Dimitar Pamukov, 91-godišnji bugarski lekar, autor i osnivač naučne fitoterapije


Gotovo četvrtina svih farmaceutskih lekova u svetu, koje u današnje vreme propisuju lekari, ima biljno poreklo. U mnogim evropskim zemljama biljke koje propisuju doktori definisane su kao fitomedicina ili fitofarmacija. Ja sam nastojao da spojim modernu nauku sa aktivnim biljnim principima i napravim formule koje prodiru do korena problema - kaže dr Dimitar Pamukov, 91-godišnji bugarski lekar, osnivač naučne fitoterapije i jedan od najpoznatijih svetskih istraživača koji se decenijama bavio biohemijskim i biološkim komponentama lekovitih.
Knjige dr Pamukova, među kojima su najpoznatije Prirodna apoteka i Kućna apoteka, bestseleri su već više od 30 godina, a širom sveta prodato je više od dva miliona primeraka.
Rođen u živopisnom ruskom gradiću na obali Dunava 1922, dr Pamukov je počeo da radi sa lekovitim biljkama još 1942, kada je bio u vojnoj sanitetskoj jedinici. Tokom Drugog svetskog rata pomagao je ranjenim vojnicima na liniji fronta, a dobio je i odlikovanja za hrabrost.
Posle rata nastavio je da proučava biljke, uporedo sa studijama medicine na prestižnoj bugarskoj Medicinskoj akademiji u Sofiji.

Prva klinika za naučnu fitoterapiju

Dr Pamukov je 1972. osnovao prvu privatnu fitomedicinsku praksu u Bugarskoj, koju je priznalo i tamošnje Ministarstvo zdravlja. Bila je to prva medicinska praksa koja se zasnivala na naučnoj fitoterapiji u svetu.
Tri godine kasnije osnovao je Naučnu fitoterapijsku kliniku u saradnji sa bugarskim Ministarstvom zdravlja, na kome je lečeno više od pola miliona pacijenata iz celog sveta.
Dr Pamukov je postigao međunarodnu slavu i postao je jedan od vodećih evropskih eksperata za fitoterapiju. Njegovi inovativni proizvodi naišli su na veliko interesovanje u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a svoja otkrića je predstavljao na brojnim seminarima širom Evrope i Azije.
Zahvaljujući njegovom uticaju, fitoterapija je 1976. postala deo standardnog gradiva za studente medicine, a bugarski Savet ministara je naredne godine odobrio program za očuvanje i kultivisanje lekovitog bilja.

Kombinacija nauke i aktivnih sastojaka biljaka

- Naučna fitoterapija deluje paralelno sa modernom medicinom, koristi slične naučne metode. Savremene hemikalije, lekovi i antibiotici koriste se u akutnim fazama bolesti, kada je za spasavanje života potreban njihov brz terapeutski efekat. A kada nema odgovarajućeg leka, fitoterapeutski preparati su dokazano efikasni u određenim medicinskim stanjima. Fitoterapija je biološki i prirodni metod, sa manje sporednih i toksičnih efekata na organizam - ističe dr Pamukov, i dodaje da je naučna fitoterapija - moderna herbalna medicina „u svom najboljem izdanju“.
Primena kombinacije naučnih istraživanja i najviših profesionalnih standarda u praksi, osnov je moderne naučne fitoterapije koja izučava aktivne sastojke biljaka i bira najefikasnije bilje. Zasniva se na hiljadama godina starim melemima i koristi ogroman potencijal od oko 750.000 vrsta biljaka na planeti da bi razvila nove lekove za neizlečive bolesti.
- U fitoterapiji, biljke se odabiraju i koriste prvenstveno da bi stimulisale ili ojačale normalne funkcije samog organizma. Biljni lekovi imaju mnogo sastojaka i postižu simultanu terapeutsku aktivnost u telu - zaključuje dr Dimitar Pamukov.

D. Šubarević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem