3 ŠOLJE ZELENOG ČAJA DNEVNO - SPAS OD ASTME, ALCHAJMERA I INFARKTA

10.05.2013 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 5931 | Autor: | 0

Mr Maja Pekić otkriva rezultate nedavnog istraživanja na beogradskom Farmaceutskom fakultetu


U nedavnom istraživanju o zelenom i crnom čaju, sprovedenom na beogradskom Farmaceutkom fakultetu, u kome je učestvovala i naša sagovornica mr Maja Pekić, kojoj je to ujedno bio i diplomski rad, došlo se do zanimljivih rezultata. Naime, tim naših farmaceuta ispitivao je efekte polifenola i antioksidanasa u ove dve vrste čaja.
- Ispitivanjem ekstrakta polifenola dobijenih iz listova biljke zelenog čaja pokazalo se da on smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi (masnoće u krvi), koji predstavljaju glavne faktore rizika za razvoj srčanih oboljenja. Smanjenje holesterola u plazmi pomoću zelenog čaja najverovatnije je rezultat povećane aktivnosti LDL receptora ( „dobre“ masnoće u krvi), koji su neophodni za uklanjanje holesterola iz cirkulacije. Na taj način se stimuliše njegovo izlučivanje iz organizma i time poboljšava ukupni lipidni status, a tako sprečava i razvoj ateroskleroze - kaže za Magično bilje mr Maja Pekić i nastavlja:
- Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj izaziva relaksaciju glatke muskulature bronhija, pa je svoju primenu našao i u terapiji astme i bronhitisa. Brojne studije su pokazale da zeleni čaj i polifenoli čaja poseduju i antikancerogeni efekat. Neka hemijska jedinjenja iz zelenog čaja (Epigalokatehin galat - EGCG), nakon duže upotrebe blokiraju delovanje enzima (urokinaze), koji pomaže rast ćelija raka i stvara uslove za uspostavljanje mehanizma ishrane malignih ćelija. Zapravo, kada se prekine proces ishrane ćelija raka, one se osuđuju na tiho umiranje od gladi.
Novijim istraživanjima dejstva zelenog čaja, uočen je njegov protektivni efekat i na razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovi efekti su vezani za aminokiselinu L-teanin, za koju se pretpostavlja da povećava sposobnost učenja, koja ubrzava i osvežava moždanu aktivnost i smanjuje mogućnost pojave demencije.
Iako svi znamo da je zeleni čaj zdrav, ne znamo baš svi da ga pripremamo tako da ne uništimo sve one najzdravije sastojke. U čemu najčešće grešimo kada ga kuvamo?
- Utvrdili smo da je najzdravije preliti zeleni čaj vodom koja nije prešla 70, 80 stepeni Celizijusa, znači vodom koja nije došla do tačke ključanja, i ostaviti ga da odstoji tri minuta. U našim uzorcima pokazalo se da ako voda proključa, dolazi do inaktivacije polifenola, što automatski smanjuje efekat antioksidanasa - dodaje farmaceutkinja Pekićka i nastavlja: - Ako čaj ostavite da odstoji neki munut duže, biće više gorak. Upravo zato, zelenom čaju često se dodaju arome u samoj proizvodnji rinfuza.
Ipak, dnevna količina zelenog čaja je jako važna. Iako je zdrav, sa njim, upozorava farmaceutkinja Pekićka, treba imati meru:
- Kažu da je sasvim dovoljno piti tri šolje dnevno. To je prava mera, dobra za zdravlje, koja ne dovodi do uznemirenja i ne utiče na pritisak. Zbog toga ga treba piti u prepodnevnim časovima, a izbegavati uveče.
U istraživanju na beogradskom Farmaceutskom fakultetu došlo se i do zaključka da domaća filter pakovanja imaju jako mali sadržaj listova, a upravo su listovi važni jer odatle ekstrahujemo polifenole koji su značajni za zdravlje.
- Iznenadili smo se jer smo bili sigurni da ćemo naći veći sadržaj listića. Umesto toga, u nekim uzorcima našli smo mnogo grančica i propratnih materijala - naglašava naša sagovornica.
Sam napitak, po rečima magistre Pekićke, neće biti manje zdrav ako mu se doda med, limun ili ako ima aromu. Međutim, treba obratiti pažnju na dodavanje limuna:
- Limun treba dodavati tek kad se čaj prohladi, ne zbog čaja, već zbog dejstva vitamina C koje slabi kada se stavi u vreo čaj. Šećer i med mogu da se dodaju zbog ukusa. Čaj ne treba mnogo mešati sa kafom, a to naročito važi za crni čaj jer dolazi do nagomilavanja kofeina. Treba se odlučiti za jedan napitak u određeno doba dana.

Jelena Đorgović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem