ŽUTI NOĆURAK ZACELJUJE ALERGIJSKI EKCEM

05.04.2013 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 12064 | Autor: | 0

Dr sc. med. Zorica Plavšić, alergolog i pulmolog, savetuje kako da prebrodimo nastupajući period vegetacije i izbegnemo neprijatne simptomeU periodu vegetacije, od sredine februara do kraja oktobra, u vazduhu se nalazi obilje polena različitih biljaka. Poleni su nesumnjivo najčešći aeroalergeni. Manja polenova zrna lako dospevaju u disajne puteve i pri mirnom disanju. Kada dođu u kontakt sa sluzokožom disajnih puteva započinje čitav niz biohemijskih reakcija nakon kojih dolazi do alergijskih oboljenja - kaže za Magično bilje dr sc. med. Zorica Plavšić, alergolog i nastavlja: - Ukoliko je zima blaga i bez mnogo snega, već u februaru pojavljuje se polen drveća, i to među prvima polen leske. Krajem marta i početkom aprila počinju da cvetaju trave, a sredinom jula korovi. U periodu cvetanja postoji veliko preklapanje sezona pojedinih polena i teško je empirijski odrediti na koji od polena osoba reaguje.
Međutim, mnogi misle da organizam može sam da se izbori sa alergijskim reakcijama, pa ne idu kod lekara i ne koriste nikakvu terapiju. To nije dobro.
Osim genetike, koji su još uzročnici alergija?
- Postoji genetski zapis, odnosno promene na hromozomima koje su odgovorne za nastanak alergijskih oboljenja. Sklonost ili predispozicija na alergije se nasleđuje. Nasleđuje se sklonost, ali ne i bolest. To znači da dete može, ali ne mora da ima istu alergijsku reakciju kao roditelj, ili baka i deka, od kojih je nasleđena sklonost ka alergiji.
Pre više godina u Australiji je završena studija koja je pokazala da nije moguće izdvojiti jedan ili najznačajniji faktor rizika za pojavu alergijskog oboljenja. Zaključak studije je da savremeni stil života, način ishrane i aerozagađenje utiču na pojavu oboljenja.
U nekim slučajevima teža akutna oboljenja ili teže hirurške intervencije mogu biti okidač za pojavu alergijskih simptoma. Kako izgleda alergijski marš?
- Izraz alergijski marš koristi se u medicinskoj nomeklaturi da objasni smenu alergijskih simptoma kod osoba koje imaju atopijsku - alergijsku konstituciju. U najranijem detinjstvu, tj. već u prvim mesecima života, te osobe imaju simptome alergijskog ekcema. Promene su izražene pre svega na obrazima, pregibima šaka ili kolena. U predškolskom uzrast javlju se alergije na hranu i alergije koje se ispoljavaju na gornjim disajnim putevima. Alergijska kijavica može da bude blago izražena i da prođe nezapaženo, a da se kasnije u životu ispolji i dijagnostikuje alergijska astma.
Koje metode su se pokazale najefikasnijim u lečenju alergija?
- Kao i kod drugih oboljenja, i kod alergijskih je najvažnija preventiva. Najbolja preventiva, a i lek protiv alergije, je pobeći, tj. ne dolaziti u kontakt sa onim na šta je osoba alergična. Međutim, to nije uvek moguće.
Jedina metoda koja može da dovede do promene reagovanja organizma na polen jeste specifična imunoterapija, tj. primena alergijskih vakcina ili SLIT (podjezična imunoterapija). Šta to znači? Osoba koja je alergična ne neki polen koristiće specijalno pripremljene rastvore u toku kasne jeseni i zime, kada nema polena u vazduhu, kako bi odbrana organizma ojačala i bila spremna da zaštiti domaćina naredne sezone. Koje prirodne metode mogu da olakšaju simptome?
- Kada polenovo zrno dođe u kontakt sa sluzokožom disajnih puteva, dolazi do otoka sluzokože, pojačane sekrecije sluzi koja je gusta, lepljiva i bolesnici je teško iskašljavaju. Mišići disajnih cevi se zgrče i sužavaju promer disajne cevi.
Sve ove promene uslovljavaju pojavu kašlja, otežanog disanja, osećaja gušenja. Ukoliko je zahvaćena sluzokoža nosa, bolesnik učestalo kija, pojačana je sekrecija sluzi iz nosa, prisutan je, manje ili više izražen, svrab u nosu, radi se o alergijskoj kijavici. Tu mogu pomoći kapi za nos koje rastvaraju sekret ili smanjuju otok sluzokože nosa olakšaće disanje kroz nos. Kod alergijske astme, kada je sekret gust i otežano se iskašljava, čajevi, tinkture za inhalaciju i sirupi na bazi biljnih ekstrakata olakšaće iskašljavanje i tako pomoći pacijentu. Ova lekovita sredstva ublažiće i sasvim smiriti kašalj.
Ukoliko se radi o alergijskom ekcemu, krema ili ulje sa ekstraktom žutog noćurka imaju izuzetno povoljno dejstvo jer hrane kožu, smanjuju svrab i ubrzavaju zaceljivanje.

M. Rakić

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem