BILJKE ZA VAŠ TEMPERAMENT

13.12.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 5586 | Autor: | 0

Dr Ljubinka Stojković, licencirani fitoterapeut i apiterapeut, predlaže:

Pošto sangvinici želucem reaguju na nerešene probleme pomoći će im čaj od podubice, flegmatike će pokrenuti kombinacija razgona i rastavića, kolerike će smiriti hajdučica, dobričica i nana, a bolje raspoloženje melanholicima doneće kantarion, majčina dušica, nana i matičnjak Na istu situaciju odgovaramo na različite načine. Na primer, pred preprekom na putu neko će sesti i zaplakati, dok će je neko drugi udariti nogom ili preskočiti. Takve različite reakcije mogu nastati zbog različitih temperamenata.Temperament se izrazitije prepoznaje oko pete ili šeste godine života, a od detinjstva do zrelosti može se znatno promeniti. Najčešće je dečji temperament kombinacija dva ili tri tipa, ali tokom života obično je jedan dominantan i zahteva različiti pristup. Biljke koje vam predlažemo pomoći će vam da prevazićete sve loše strane vašeg temperamenta i vratite se u ravnotežu.

Opustite se uz čaj od matičnjaka

Sangvinik je osoba vedrog duha, puna energije i optimista. Loša strana ovog temperamenta je da lako menja raspoloženje i zna da bude plahovita. Takvoj osobi preporučujemo čaj od gloga za bolju cirkulaciju, koprivu u prevenciji anemije, a beli pelin za detoksikaciju organizma. To su osobe koje obično želucem reaguju na nerešene probleme i zato im predlažemo čaj od podubice, a za smirenje i opuštanje organizma neposredno pre spavanja, čaj od matičnjaka. U slučaju opstipacije koristite koren maslačka. Čaj od bosiljka je dobar za revitalizaciju i podmlađivanje organizma, a očajnica za čišćenje nagomilane sluzi u bronhijama.

Odagnajte brige uz šipurak i hrast

Melanholika karakteriše intenzivna tuga, bezrazložna zabrinutost, jake emotivne reakcije. Osoba je mirna, tiha, povučena. Za bolje raspoloženje predlažemo kombinaciju kantariona, majčine dušice, nane i matičnjaka. Ovo su neki od čajeva koji će takođe prijati melanholicima. Čaj od žira - plod hrasta lužnjaka oljušti se i samelje, a onda se kuva tako što šoljica vode za kafu provri, doda se mleveni žir i promeša. Može da se zasladi medom. Koren iđirota koristi se na sledeći način: samelje se, potom se ravna kašičica praha prelije sa 2 dl ključale vode, stoji 15 minuta, a zatim se procedi i pije. Čaj od ploda šipurka priprema se u svežem ili sušenom obliku. Potapa se u hladnoj vodi da prenoći, a zatim se ujutru zagreje do ključanja, procedi se i pije, zaslađeno medom! Čaj od hrastove kore - priprema se za kupku za čišćenje kože. Kora hrasta se preliva hladnom vodom da prenoći, a ujutru se blago zagreje i koristi za kupku.

KontroliŠite emocije uz valerijanu

Kolerik je osoba snažnih emocija koja teško kontroliše afekte, lako menja raspoloženje, naprasita je i impulsivna. Nema strpljenja nizašta, sve hoće sad i odmah. Za opuštanje i smirenje organizma preporuka je kombinacija hajdučice, dobričice i nane, kao i čaj od valerijane i matičnjaka. Petrovac je odličan za detoksikaciju jetre. Plod trnjine koristite za sniženje temperature, bolju cirkulaciju i regulisanje telesne težine, a za regulaciju povišenog krvnog pritiska uzmite po dve supene kašike maslinovog lista, cveta i lista gloga i supenu kašiku hajdučke trave. Ova mešavina priprema se na sledeći način: ravna kašičica mešavine prelije se sa 2 dl vrele vode, odstoji 20 do 30 minuta, procedi se i pije više puta, zavisno od visine krvnog pritiska. Fitoterapija se sprovodi dve nedelje. Po potrebi se ponavlja.

Ubrzajte se uz majčinu dušicu i iđirot

Flegmatik je prijatan za druženje, miran, staložen, bez naglih promena emocija. Loša strana temperamenta je usporenost i teško rešavanje tekućih problema. Biljke koje se preporučuju treba da probude organizam i pokrenu energiju. Odličan čaj možete da pripremite kombinacijom razgona i rastavića u jednakim delovima. Time budite mozak i jačate memoriju. Preporuka je i kombinacija majčine dušice, nane i iđirota, dok je rtanjski čaj odličan za jačanje organizma.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem