VIDAC ČUVA DOBAR VID

15.11.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 30467 | Autor: | 0

Dr Nikola Vujović, oftalmolog i fitoterapeut, savetuje kako da odmorite oči posle dugog sedenja ispred kompjutera i preporučuje biljke koje vam mogu pomoći kod konjuktivitisa, infekcije, upale i alergije, kao i degeneracije žute mrlje

Privrženost i ljubav prema lekovitom bilju u porodičnoj je tradiciji dr Nikole Vujovića, očnog lekara iz Čačka, koji se, osim svojom osnovnom specijalizacijom, već više od tri decenije bavi i fitoterapijom. Kako kaže doktor, još je njegova čukunbaba vidala travama. - Krajem XIX veka moja čukunbaba Sara živela je na Goliji. Prema pričama starijih, bila je nadaleko poznata i veoma vešta u lečenju lekovitim biljem. U njenom najbližem susedstvu rođen je i odrastao Nedeljko Košanin, čuveni botaničar evropskog renomea, profesor Univerziteta u Beogradu, akademik i upravnik Botaničke bašte. Sasvim je moguće da je moja baka Sara imala uticaja na njegova interesovanja, a kasnija i opredeljenja.

Mnogi od nas provode silne sate kraj ekrana računara. Koje biljke mogu da pomognu umornim očima?

- Svima je, pre svega, potrebna pauza u radu. Posle svaka dva do tri sata provedena ispred kompjutera mora se napraviti predah od 45 minuta. Odmor ne podrazumeva da se legne i zatvore oči, nego treba izaći u prirodu, udahnuti svež vazduh, gledati u zelenilo, a u ove jesenje dane četinare. To je najbolji lek.

Postoji li određena biljna pomoć za tegobe sa očima?

- Naravno, određene očne tegobe mogu se ublažiti pomoću biljaka, pre svega čajevima i oblogama. Biljka vidac, ili vidova trava, najpoznatija je biljka za zdravlje očiju. Prokuva se oko dva decilitra vode kojom se prelije bilje i ostavi u poklopljenoj posudi da odstoji 15 do 20 minuta. Za jačanje vida treba piti ovaj čaj, dok se za ispiranje i za obloge koje se stavljaju na oči pravi malo jači, odnosno čaj sa nešto većom količinom bilja. Vidac, kao i žalfija, savetuju se bolesnicima koji imaju konjuktivitis, infekcije, upale, kao i alergije. Popularna kamilica kao ohlađen čaj, obilnim ispiranjem ili kao obloga preko oka, može da ima protivupalno dejstvo i dejstvo protiv infekcije kapaka i sluzokože oka, ali je to samo dodatak u lečenju.

Šta još može da pomogne zdravlju očiju, a svima je dostupno?

- Važan faktor u očuvanju dobrog vida je ishrana. Zdravlje očiju u dobroj meri zavisi od unosa vitamina, minerala i drugih elemenata iz namirnica koje se lako nabavljaju i još lakše pripremaju. Treba uzimati što više sirovih proizvoda. Kuvanjem se uništavaju hranljive materije, a u sirovim namirnicama sačuvani su brojni vitamini i minerali. Ovi važni elementi mogu sprečiti ili bar usporiti razvoj bolesti očiju. Vitamin A igra vrlo važnu ulogu za održavanje dobrog vida, a njegov izvor je beta karoten koji se nalazi u povrću kao što su šargarepa, bundeva, paprika. Vitamin C, poznat antioksidans, koji je glavni borac protiv slobodnih radikala kako u celom telu, tako i u sočivima, održava oblik rožnjače, jača kapilare i sprečava razvoj katarakte, te se unosom svežeg voća i povrća smanjuje rizik od nastanka većine poremećaja oka. Veoma važnu ulogu imaju i karotenoidi koji se nalaze se u spanaću, blitvi, prokulama, kelju, prokelju. Šargarepa je verovatno najpoznatija namirnica koja štiti vid. Samo pola šoljice kuvane šargarepe sadrži čak četiri puta više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Što češće treba uživati u svežim salatama i barenom povrću, jer to utiče i na zdravlje očiju.

Sve je više ljudi kod kojih je došlo do degeneracije žute mrlje. Može li lekovito bilje ili ishrana da pomognu u lečenju i sprečavanju ove bolesti?

- Osim umornih, crvenih i osetljivih očiju, najčešći problem sa kojim se srećemo, a koji je često veran pratilac starenja, jeste tzv. makularna degeneracija oka ili degeneracija žute mrlje u središtu mrežnjače. Nju karakteriše istrošenost dela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Međutim, ona se sve češće javlja i kod osoba srednje generacije, koje su u punoj snazi. Zbog stresa, umora, brzog načina života, granica ove bolesti pomerila se naniže. Ipak, može se izbeći odgovarajućom ishranom. Unošenjem omega 3 masnih kiselina, kurkume, bosiljka, ruzmarina i kamilice može se sprečiti njen nastanak. Borovnice imaju bogat antioksidantni sastav, sadrže antocijan, pa su prirodni lek za zdravlje očiju i pomažu u slučaju problema sa vidom kao posledicom starenja. Treba ih što češće jesti u svežem ili sušenom obliku, a dokazano je i da zamrzavanjem ne gube dragocena svojstva. Čaša svežih borovnica, ili šaka suvih, džem ili prirodni sok od borovnice, biće od velike koristi za zdravlje očiju. Slično je i sa kupinama, aronijama, malinama i drugim bobičastim voćem.

Koji je lek za otečene i tamne podočnjake?

- Podočnjaci mogu da budu nasledni, ali nastaju i zbog slabe cirkulacije u oblasti oko očiju. Posledica su manjka sna, kao i konzumiranja alkohola i nikotina. Moram da naglasim da nam izgled podočnjaka može ukazati na brojne bolesti pacijenta. Tamni, upali podočnjaci mogu biti znak anemije, kesice ispod očiju mogu da signaliziraju na problem sa bubrezima, ali i da ukažu na neadekvatnu negu. Naprezanje oka ispred kompjutera ili televizora takođe može da stvori podočnjake, a ako se javljaju samo u određeno doba godine, možda se radi o alergiji, kao reakcija na polen ili prašinu. Ne bih da se mešam kozmetičarima u sektor, ali poznato je da očima mogu da pomognu krastavci, obloge od nevena, čaj od lipe…

D. Dušanić

Foto; privatna rhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem