ZAŠTITITE SE OD GRIPA UZ LINCURU I KOPRIVU

03.10.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1485 | Autor: | 0

Mr ph Snežana Popović, o biljkama koje bude naš imunitet

U vremenu čestih viroza, prehlada, u predsezoni gripa, Snežanom Popović, magistar farmacije savetuje koje biljkae nam pomažu da probudimo naš imunitet. - Biljke koje služe za pojačanje imuniteta nazivamo imunostimulatorima. U njih spadaju: ehinacea, propolis (poreklo mu je iz biljaka, a prave ga pčele), beli luk, lincura (gorko sredstvo za pojačanje apetita, odnosno za jačanje organizma), list koprive (u određenom procentu služi i za jačanje organizma), zeleni čaj (deluje kao antioksidans i ojačava imunitet tako što učestvuje u borbi protiv štetnih slobodnih radikala). Ovde naravno spada i sveže voće i povrće koje u sebi sadrži vitamin C i ostale vitamine (pomorandža, limun, kivi, mandarine, šargarepa, paprika, spanać, cvekla, kupus, mahunarke itd.) .

Kako da ih koristimo?

- Ove biljke mogu da se koriste u svežem obliku (voće i povrće), ali i u obliku jednokomponentnih čajeva ili čajnih mešavina. Takođe se mogu koristiti i fitopreparati na bazi biljaka koje imaju svojstva imunostimulatora (ehinacea).

Koliko je vremena potrebno da bismo naš imunitet doveli do zavidnog nivoa?

- Imunološki sastav kod svih ljudi je individualna komponenta. Imunološki sistem se gradi tokom čitavog života, često je spregnut sa životnim navikama (ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, količinom stresa koje doživljavamo, itd.), ali i sa genetskim predispozicijama.

Osim čajeva, koje biljke, mogu da nam pomognu u zaštiti od bolesti koje prete?

- U kliničkoj fitoterapiji jasno je definisano da se čajevi ne smeju ni u kom slučaju koristiti duže od osam nedelja, a najbolji učinak se postiže ako se koristi 1-2 nedelje u visokim dnevnim dozama. Za decu su svakako primereniji bezalkoholni rastvori echinacee. Upotreba echinacee je indikovana kod hroničnih bolesti disajnih puteva te sklonosti čestim infekcijama kao što su prehlade. Nikako se ne sme koristiti kod autoimunih bolesti kod kojih imunološki sastav napada vlastito tkivo (multipla skleroza, Hashimoto tiroiditis i sl.). Nije dozvoljena ni njena upotreba kod AIDS-a (paradoksalno ubrzava umnožavanje virusa), te tuberkuloze i reumatoidnog artrititsa..

Postoji li bilje za konkretne tegobe - kašalj, temperaturu, curenje nosa, sinuse...?

- Jedan od simptoma prehlade i infekcije respiratornog trakta je kašalj. Kod produktivnog kašlja se savetuje pojačanje iskašljavanja sekreta (služi kao povoljna podloga za razvoj bakterija) kao i rastečnjavanje istog. U ovom slučaju koristimo preparate na bazi jagorčevine, bokvice, podbela, slatkog korena ili bršljana. Kod neproduktivnog kašlja se teži da se smanji nadražaj koji dovodi do kašlja. To se postiže pomoću preparata na bazi belog sleza. Oni u sebi sadrže sluzi koje oblažu zidove disajnih puteva i tako smanjuju nadražajno dejstvo alergena i drugih supstanci koje izazivaju kašalj. Takođe je poželjno da preparati u sebi sadrže i neki biljni antiseptik (poput timijana).

Kako se boriti s povišenom temperaturom?

- Ukoliko temperatura postane jako visoka, poželjno je da se ona spusti. Najčešće se to radi tuširanjem mlakom vodom, antipireticima, masažom alkoholom, ali može i da se to učini pomoću određenih čajeva. Oni pojačavaju znojenje i na taj način se vrši odavanje vode i toplote i povišena temperatura se može koliko-toliko spustiti. Ovde spadaju čajevi od cveta zove, cveta lipe, šipka, hibiskusa, kamilice i dr.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem