PLESOM PROTIV BEBINIH GRČEVA

27.05.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 6714 | Autor: | 0

Dr Jelena Jovanović, pedijatar

Grčevi su fiziološka pojava koja muči svaku bebu. Javljaju se iznenanda, u naletima, najčešće popodne ili u ranim večernjim satima kada mališan počinje da vrišti od bola, savija nožice prema stomačiću i pocrveni u licu, a roditelji su u panici jer misle da rade nešto pogrešno, ili da je beba bolesna. Međutim, reč je o prirodnoj pojavi. Grčevi se obično javljaju oko 40-og dana zbog nezrelosti organa za varenje i opšte nervoze koja vlada oko deteta. Beba počinje snažno i halapljivo da sisa, i pri svakom gutljaju proguta malo vazduha. U želucu se mehurići vazduha spajaju u jedan ili više većih mehurova. Neke od njih beba odbacuje podrigivanjem, ali drugi počinju da se kreću zajedno sa želudačnim sadržajem. Često je prečnik vazdušnog mehura veći od prečnika creva, zbog čega se ona bolno rastežu. Beba počinje da vrišti od bola svaki put kada se mehur nađe na prevojima i fiziološkim suženjima.

Stres se prenosi sa majke na bebu

Međutim, po rečima mr sci. med. dr Jelene Jovanović, pedijatra u Domu zdravlja „Zvezdara“, uzroci grčeva mogu biti i psihološke prirode: - U svim svetskim jezicima imate izreku: nemam stomak za to, jer mi upravo stomakom preživljavamo događaje iz okoline. Dolazak bebe u porodično okruženje prate veliki strahovi majke i ukućana. Saveti koje majka dobija su dobronamerni, ali uvek nose negativnu sugestiju - da je beba gladna, da mama nema dovoljno mleka, da je mleko loše, da treba da se nešto doda...

Majka je zbunjena, stalno zabrinuta i oseća krivicu kada beba plače. Sve ovo, kako objašnjava naša sagovornica, prenosi se i na bebu, koja na stres reaguje pojačanim grčevima. Zato je potrebno hitno pomoći majci da dobije prave informacije o ishrani novorođenčeta i umiriti je pravim savetima. - Ženi treba objasniti da je njeno mleko idealno za bebu, i dok je rasla u stomaku, mleko se pripremalo baš za nju. Treba joj reći da su retke alergije na majčino mleko, da to što beba gura šake u usta ne znači da je gladna, već da je reč o refleksu sisanja kojim pokazuje zadovoljstvo. Potrebno je objasniti da nije svako plakanje znak gladi i da ne treba stalno posezati za dojkom pošto se tako prave ragade na bradavicama, niti se treba izmazati beskrajno dugo, pritiskanjem tkiva dojke, da ne bi nastao mastitis. Mami treba objasniti da ne budi bebu noću da sisa, jer je noć svima potrebna za spavanje i oporavak - naglašava doktorka Jovanović.

Zaboravite bakine savete

Dobijanje na kilaži nije najvažnije u adaptaciji bebe na svet u koji je stigla, ne napreduje svako dete jednako, niti u kontinuitetu - zato ne paničite, naglašava naša sagovornica. - Napredak će biti brži i kompletniji u smirenoj sredini, gde je svetlo, provetreno, gde se čuje tiha muzika, a mama zna da su ona i beba mnogo puta ponavljana jedinstvena priča čiste prirode, gde je najvažnije iskonsko razumevanje. Zabluda je da će pomoći saveti baka, telefona, interneta. Treba pratiti prirodu i gledati sopstvenu bebu. Majka mora da izađe iz kuće, makar do prodavnice, da oseti da svet i dalje postoji, i da je i dalje njegov deo. Važno je objasniti joj da je beba došla spremna za život i da nije ugrožena, već da su joj potrebne majčina sigurnost i stabilnost. Ženi treba reći da se ona i beba bolje razumeju od bilo kojih dobronamernih savetnika iz okruženja. A pošto je svaka priča posebna, majka treba da prati znakove koje joj beba šalje, da je nosi na rukama, da joj priča, peva - kaže doktorka Jovanović.

Kada se grčevi jave, stomačić treba grejati termoforom da bi se prokrvio deo creva koji pati, a može da pomogne i kružna masaža stomačića - od pupka u smeru kazaljki na satu ili naizmenično nežno pritiskanje različitih tačaka trbuha. - Nekad pomaže nošenje uz ritam, ples, valcer, nekad puštanje jakih zvukova, recimo fena ili usisivača... Nema pravila. Najbolji savet je da čim beba počne da plače, prigušite svetlo, uzmite je u naručje, utoplite i ljuljuškajte u potpunoj tišini. Nemojte se igrati, niti joj se obraćati, već napravite opuštajuću atmosferu koja će smiriti i vas i nju. Potrebni su što prirodnije okruženje, normalan san, dojenje koje ne traje predugo, jer je bebi dovoljno po desetak minuta na svakoj dojci. Tegobe su vrlo dramatične kada se jave, ali čim prođu, beba ponovo postaje vesela i vidi se da je sasvim dobro - zaključuje doktorka Jovanović.

S. Vlajnić

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem