ZAKORAČITE U JESEN UZ GORKO BILJE I KOPRIVU

25.09.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2211 | Autor: | 0

Dr Saša Čaprić, lekar, o stresu koji donose prvi hladni dani, padu imuniteta i hrani koja jača organizam

Prilagoditi se vremenskim prilikama nije uvek lako kako na prvi pogled izgleda. Sa dr Sašom Čaprićem razgovarali smo o stresu koji donose prvi hladni dani, padu imuniteta, prevenciji u jesen čestih respiratornih infekcija i gripa i hrani koja jača organizam. - Svaka smena godišnjih doba predstavlja svojevrstan stres za organizam. To je naročito izraženo poslednjih godina kada se oštra granica između godišnjih doba izgubila, pa se dešava da preko noći iz leta zakoračimo u zimu i obratno. Oni koji boluju od hipertenzije, srčanih oboljenja, naročito neuropsihijatrijski bolesnici, i pored redovne terapije, intenzivnije osećaju ove promene – kaže dr Čaprić. Mladi ljudi koji brinu o svom zdravlju, redovno se hrane i imaju konstantnu fizičku aktivnost lakše podnose ove promene, ali radno stanovništvo koje živi po principu posao-kuća takođe je pod velikim stresom početkom jeseni.

Vremenska klackalica

- Ove klimatske promene ne deluju direktno na pojedine organe, već je kompletan organizam oslabljen. Kraći dan, ranije ustajanje, pomeranje radne aktivnosti menja ustaljeni dnevni red pojedinca, pa u tom prilagođavanju na novonastale okolnosti kao odgovor organizma se javljaju malaksalost, iscrpljenost, uz neadekvatnu ishranu i pad imuniteta – plodno tlo za razvoj, ujesen čestih respiratornih infekcija, kasnije i gripa i čitavog niza oboljenja koja se javljaju kao posledica oslabljenog imuniteta. Ukoliko smo mislili na vreme i imuni sistem nam je na zavidnom nivou, nemamo čega da se plašimo. Grip, prehlade i infekcije će nas zaobilaziti, a ako se i jave lakše će se preboleti. - Ishrana je potrebno da bude što raznovrsnija, da obavezno obuhvata tri obroka i voćne užine i bude bazirana na što većem unosu svežih vitamina. Pored ključnog voća i povrća bogatog pre svega C vitaminom poput spanaća, cvekle, koprive, agruma, brusnice, belog luka, imunitet jača i dovoljan unos tečnosti i fizički odmor i redovan san. Ne treba zaboraviti med. Za pomoć kod opšte slabosti, malaksalosti i sličnih smetnji koje mogu da se jave kao posledica smene godišnjih doba u narodnoj ali i u naučnoj medicini koristi razno lekovito bilje.

Najviše se ceni bilje opora okusa

- Važno je napomenuti da fitoterapeuti i najčuveniji lekari zagovornici upotrebe bilja u lečenju u Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj i u drugim zemljama Zapadne Evrope, veoma cene oporo i gorko bilje za jačanje malaksalih i malokrvnih. Nema sumnje da je jedno od najboljih sredstava za jačanje naša lincura, ali ne zaostaje ni kičica, list i koren koprive, pa je poželjno čajeve od ovih biljaka piti preventivno s jeseni. Imunitet se jača u crevima, ističe dr Čaprić. Izgradnja imuniteta započinje u crevima gde se nalazi najrazvijeniji imunološki sistem u telu.

- Za održavanje i rad crevne flore važan je unos dobrih bakterija ili probiotika koje unosimo hranom, poput fermentisanih mlečnih proizvoda: jogurta, kiselog mleka, a još je bolje ako sadrže i probiotike koje nalazimo u biljnim vlaknima (inulin). Za imunitet je vrlo važno i uzimanje visokovrednih proteina (soja, riba, belo živinsko meso), te unos najmanje pet obroka voća i povrća dnevno. Voće i povrće najbolje je jesti sirovo, zbog visokog sadržaja enzima koji se uništavaju dugom preradom hrane. Od vitamina i minerala svakako treba spomenuti antioksidante na koje su ćelije imuno-sistema naročito osetljive, a to su A, C, E, selen, gvožđe i borac broj jedan koji učestvuje u svim procesima imuniteta – cink. Veoma je poželjno konzumirati namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama (plava riba, lanene semenke) koje su ujedno i esencijalne masne kiseline i bez njih jednostavno nema dobrog zdravlja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net