HLADNA ENERGIJA JUŽNOG VOĆA ZIMI LOŠE UTIČE NA BUBREGE I KOSTI

10.03.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3138 | Autor: | 0

Aleksandra Smiljković, viši fizioterapeut

O šijacu tehnici, njenim prednostima i uticaju na zdravlje razgovaramo sa Aleksandrom Smiljković, višim fizioterapeutom. - Šta je šiacu? To je sistem presure na određene tačke na površini tela, koje komuniciraju sa unutrašnjim organima, te ih buđenjem teramo da pravilno funkcionišu, balansirajući njihovom energijom i prevencijom u nastanku bolesti. Pritom, šiacu može da se koristi i kao terapeutski tretman, objašnjava Aleksandra Smiljković, koja se već devetnaest godina bavi ovim tretmanom. Na pitanje kako šiacu može da pomogne u očuvanju koštano-zglobnog sistema, ona odgovara: - Imajući u vidu da bubrezi i mokraćna bešika daju energiju kostima, važno je obratiti pažnju na ove organe. Prvi pokazatelji, koji ukazuju na pad energije bubrega, su: nelagodnost u lumbalnom delu, loš san (često buđenje tokom noći), zatim, kada se probudimo umorni kao da smo ’pregaženi’, nakupljanje tečnosti u nogama i njihova otečenost, češće infekcije urinarnog trakta i pad imuniteta. Ukoliko na sve to ne obratimo pažnju, kasnije se mogu javiti - pesak u bubrezima i mokraćnoj bešici, kamen, ciste, i na kraju, tumor. Takođe, bubrezi svojom energijom utiču i na kvalitet kostiju, tako da dobri bubrezi ukazuju na čvrste i jake kosti - ističe Smiljković. Aleksandra dodaje da najbolji način da se sačuva zdravlje koštano-zglobnog sistema jeste fizička aktivnost.

U tom smislu, dobro bi bilo ujutru započeti dan vežbom ’’Pozdrav suncu’’, jer utiče na sve meridijane, a ona izgleda ovako: najpre stanemo sa sastavljenim nogama, uz dubok uzdah spojimo dlanove u visini srčane čakre, i izdahnemo. Zatim poniremo rukama na dole, podignemo ih i uzdižemo unazad uz uzdah, pa uz izdah spuštamo na dole, postavljajući prste ruku u liniju sa prstima nogu. Desna noga ide unazad, stopalo je istegnuto na dole, ruke su u ravni sa levom nogom, približimo levu nogu, spojimo dlanove uz uzdah i vraćamo se u početni položaj ’’molitve’’. Takođe, preporučuje se barem pola sata brzog hoda dnevno, dovoljno spavanja, pravilno duboko disanje i umerenost u jelu i piću. Osim toga, zimi bi valjalo izbegavati južno voće kako bi se sačuvali bubrezi i kosti, jer ovo voće ima hladnu energiju. Zato je dobro jesti žitarice sa našeg podneblja, heljdu, zbog dosta tople energije koja je dobra za kosti, te korenasto povrće. Ujutru se može pojesti miso sa mlakom vodom, odnosno, za ručak miso supa. Konačno, valja voditi i računa o tome da stres direktno utiče na pad energije bubrega, a ukoliko dugo traje odraziće se i na koštano-zglobni sistem, poručuje Smiljković.

J.V.

Izvor: Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem