PROPOLIS U BORBI SA BROHNIJALNOM ASTMOM

29.01.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2777 | Autor: | 0

Piše: Dr Rodoljub Živadinović, epidemiolog, licencirani apiterapeut i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije

Iz narodnog iskustva poznato je da pčelinji proizvodi pomažu kod oboljenja respiratornog sistema. Najnovija naučna istraživanja to su potvrdila, objašnjavajući mehanizam delovanja čak i kod virusnih infekcija, te su u mnogim zemljama gde je apiterapija razvijena (SAD, Japan, Rusija, Australija, Novi Zeland, Rumunija, Bugarska...), pčelinji proizvodi našli primenu u svakodnevnoj lekarskoj praksi. Međutim, problem je što ih je nemoguće standardizovati, jer med ili propolis nisu potpuno isti ni u dve susedne košnice, a kamoli u udaljenim pčelinjacima na različitim lokacijama. Ipak, pčelinji proizvodi itekako imaju zajednička svojstva, koja su kod nekih više, a kod nekih manje izražena.

Tako je, recimo, dokazano da propolis iz jednog regiona Brazila, za razliku od propolisa iz drugih regiona iste države, statistički značajno sprečava razmnožavanje virusa gripa u plućima eksperimentalnih miševa, korišćen u dozi od 10 mg/kg, tokom nedelju dana. (Istraživanje su 2008. godine sproveli japanski naučnici Šimicu, Hino, Cucumi, Park, Vatanabe i Kurokava.) U toj dozi, ekstrakt propolisa pokazao je isti efekat kao i lek protiv gripa. U jednom istraživanju još 1992. godine (Serkedjieva, Manolova, Bankova) pokazano je da propolis statistički značajno inhibira honkonški virus gripa. Više istraživača (Harish, 1997, Lana Barkawi, 2004, Genya Gekker, Shuxian Hu, Marla Spivak, James R. Lokensgard, Phillip K. Peterson, 2005) utvrdilo je da propolis znatno ometa razmnožavanje virusa AIDS-a, tj. HIV-1 virusa. Mehanizam antivirusnog delovanja propolisa je utvrđen: on sprečava rad virusne polimeraze, flavonoidi iz propolisa vezuju se za proteinski omotač virusa, propolis, takođe, stimuliše lučenje antivirusnih materija u organizmu, tj. interferona alfa, beta i gama. Najbolji poznavalac propolisa u našem regionu, a verovatno i u svetu, prof. dr Nada Oršolić sa PMF-a u Zagrebu, više puta je u svojim predavanjima zainteresovanima prenosila neverovatne naučne dokaze o mehanizmu delovanja propolisa na subćelijskom nivou, kao i o svim njegovim efektima na ljudski organizam.

U zemljama gde je dozvoljena primena apiterapije u lečenju, propolis je sve češće zamena za klasične lekove kod mnogih plućnih bolesti. On deluje inflamatorno, što naročito može da pomogne kod bronhijalne astme i alergija. Posebno se koristi za smanjenje učestalosti astmatičnih napada. Ipak, lečenje mora da se odvija isključivo pod kontrolom lekara, jer i sam propolis kod malog broja ljudi može da izazove alergije, a budući da postoje različite alergije, čak i na vodu, nikad se ne zna kako će pacijent da reaguje, posebno što su u pitanju pacijenti čiji je imunitet poremećen. Naročito dobri rezultati postižu se kada se propolis daje sa matičnim mlečom (koji može da proredi astmatične napade, da stiša kašalj i smanji stvaranje sekreta) i pčelinjim otrovom (koji zahteva posebne mere opreza od strane lekara).

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem