BOROVNICA, PROKULE, SPANAĆ I CRVENI LUK DA NIKAD NE ZABORAVLJATE

03.01.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4365 | Autor: | 0

Nutricionista Jelena Jovanović o voću i povrću koje pomaže memoriji

Svi znamo da se pamćenje s godinama pogoršava i slabi. Kako pravilna ishrana može da nam spasi pamćenje objašnjava nutricionista Jelena Jovanović, dijetetičar-nutricionista iz Doma zdravlja „Stari grad“. Naša sagovornica na početku razgovora izdvaja namirnice koje su važne za bolje pamćenje, a to su, pre svega, voće i povrće. - Pre svega, treba pomenuti jagode i borovnice. Sok od borovnice je dobar jer poboljšava pamćenje, a i veliki je izvor antioksidanasa, vitamina, minerala, naročito kalijuma, fosfora i vitamina C. Osim toga, on je dobar i za anemiju, srčana oboljenja, regulaciju šećera i masnoća u krvi, kao i za urinarni trakt. Od povrća bih izdvojila tamnozeleno povrće koje bi trebalo da se uzima ili u obliku salate, ili kuvanog jela. Vrlo je bitno da se ovo povrće termički dugo ne obrađuje, jer se gube vitamini i druge hranljive supstance. Važi pravilo da što je tamnija boja povrća, to je bolje. Najbolje je jesti prokule i spanać koji imaju velike koncentracije folne kiseline. Odličan je i crveni luk kao prirodan koncentrat flavonoida koji deluje antikancerogeno, a malo ljudi zna da poboljšava i dugoročno pamćenje. Pošto u zimskim mesecima nema mnogo zelenog povrća, nutricionista Jelena Jovanović preporučuje da slobodno koristimo smrznuto povrće iz samoposluge.

Manje zasićenih masti

- Treba izbegavati masna mesa, kao što je džigerica, svinjsko meso, jagnjeće meso, kao i sve mesne prerađevine. Preporučuju se manje masna mesa, junetina, piletina, teletina. Iz ishrane treba izbaciti i masne mlečne proizvode u koje spadaju pojedini sirevi, kajmak i proizvodi sa velikim procentom mlečne masti, pavlaka, margarin, maslac. Osim što imaju veći kalorijski unos, imaju i više zasićenih masti koje, osim ukupnog holesterola, podižu vrednosti i lošem holesterolu koji je uvek zadužen za stvaranje arteroskleroze i mnogih drugih smetnji. Ova preporuka ne važi samo za starije osobe, već i za mlađe ljude.

Starosna dob

Osim gojaznih, veću pažnju na ishranu treba da obrate i starije osobe.

- Starije osobe treba da jedu masniju ribu, odnosno namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline. To su sardina, losos, tunjevina, skuša... U njihovom jelovniku treba da bude zastupljeno dve do tri porcije ove ribe nedeljno. Osim toga, starije osobe treba da stave akcenat na zeleno povrće, naročito na spanać, zbog Alcajmerove bolesti. Ukoliko je reč o mlađoj populaciji koja nema tolike vrednosti holesterola, naročito lošeg holesterola i triglicerida u krvi, nije potrebno u potpunosti isključiti svinjsko meso, ali ga treba svesti na minimum. Na internetu se često pojavljuju tekstovi da orašasti plodovi utiču na bolje pamćenje, pa Jelena objašanjava kako ove namirnice deluju na bolje funkcionisanje našeg mozga.

- Svakako treba preporučiti orašaste plodove. Najbolji su badem, orah, lešnik i kesten. Oni su dobri zbog unosa omega-3 masnih kiselina, vitamina E i magnezijuma. Ovaj mineral je veoma važan za mlađu populaciju i za učenike koji bi trebalo dnevno da grickaju pet do deset komada oraha ili badema, lešnika ili kestena. Indijski orah je takođe jako dobar zbog velikog sastava magnezijuma, a brazilski orah zbog velikog sastava selena. Zato se preporučuje kod starijeg stanovništva muškog pola, jer je dobar kao prevencija protiv raka prostate koji je u poslednje vreme veoma čest. Treba obratiti pažnju i na čajeve od kojih neki snaže dobro pamćenje.

- Čajevi treba da su nezaslađeni, a može da se koristi i niskomineralna negazirana voda. Od čajeva, prednost treba dati voćnim čajevima, ali i crni čaj dobro utiče na pamćenje. Treba piti sveže voćne sokove, ali ne industrijske, sa mnogo šećera. Osim crnog čaja, budnost drži kafa, zato ujutru treba praviti pauzu za kafu. Međutim, za pamćenje, najvažniji je odmor a ispijanje kafe je nuspojava. I treba voditi računa, jer kod nekih stanja mora da se smanji količina kafe na jednu ili dve dnevno.

Važan magnezijum

Kada su u pitanju dodatni vitamini i minerali, po Jeleninom savetu za poboljšanje pamćenja najbolji su magnezijum i vitamin B.

- Akcenat treba staviti na magnezijum, jer je on direktno povezan sa pamćenjem. Treba ga svakodnevno unositi jer naš organizam ne može da ga sintetiše. Magnezijum treba unositi zajedno sa vitaminom B koji povećava njegovu apsorpciju. Magnezijum se bolje resorbuje iz hrane nego iz preparata. Njega ima u tamnozelenom listanom povrću, bademima, brazilskom orahu, kvascu, heljdi, indijskom orahu, morskim algama, kikirikiju i proizvodima od celog zrna. On je naročito važan i treba puno da ga unose školarci i osobe koje se aktivno bave sportom.

J.Đ.

Izvor: Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem