ALOJA ZA IDEALNU VAGINALNU FLORU

18.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3313 | Autor: | 0

Dermatolog Gorana Isailović otkriva nove preparate za negu vagine tokom menopauze

Hormoni imaju značajnu ulogu na kvalitet, zdravlje i lep izgled kože u menopauzi. Smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, a time i elastičnost i jedrost kože. Sadržaj kolagenog tkiva se smanjuje, što dovodi do opuštanja i nabiranja kože. Sa postepenim tanjenjem, atrofijom epiderma, naročito onim regijama kože koji su izloženi svetlosti, kože počinje vidljivo da stari, zbog degeneracije kolagenih i elastičnih vlakana. Atrofirana koža je suva, svrbi i lako oboljeva. Na licu se povećava dlakavost, a smanjuje na temenu i pubičnoj regiji. Pojedine biljke više pomažu kod ovih problema od modernih medicinskih preparata. Prirodne supstance mnogo bolje utiču na debljinu, zategnutost i vlažnost kože. Zato dermatolozi preporučuju da se u ovom periodu jede što više soje, crvene deteline i žitarica. Osim hormona estrogena čvrstoći kože doprinose i neke biljke, kao što su koštica jabuke, iris, divlji jam, ali i školjke bisernice. Pored toga što jača organizam, ekstrakt soje jača elastičnost i obnavlja strukturu gornjeg sloja kože - epiderma. Zbog toga je soja najveći "proizvođač" fitoestrogena, jedinjena biljnog porekla koji ima efekat estrogena na ljude i životinje i zahvaljujući kome koža ponovo poprima prirodnu vlažnost. Izoflavon povoljno utiče na obnavljanje ćelija i razmenu materija pospešujući stvaranje preko potrebnog kolagena.

Osim toga, stručnjaci su otkrili da prirodne supstance iz divovskih školjki bisernica sadrže veliku količinu hormona koji održavaju vlažnost i regenerišu kožu. Dr Gorana Isailović, dermatolog i profesor na Višoj medicinskoj školi strukovnih studija, objašnjava kako da rešimo neke od problema koji se javljaju tokom menopauze. U periodu od 2005. do 2008. doktorka Isailović, u saradnji sa bolnicom Bel Medic, sprovela je laboratorijska istraživanja o patogenim mikroorganizmima koji se javljaju na koži i uradila alergijske testove na uzorku trideset i jednog pacijenta koji su patili od zapaljenja vulve - vulvitisa. Prema dobijenim rezultatima, žene koje pate od zapaljenja vulve imaju dominantne karateristike depresivne ličnosti. Zbog toga su lekari želeli da uporede tradicionalnu medicinsku i alternativnu terapiju u lečenju ovih bolesnika. Terapija je uključivala aromaterapiju i refleksologiju kao vid alternativne medicine i tradicionalnu medicinu. Petnaest pacijenata podvrgnuto je alternativnoj terapiji, dok je ostalih šesnaest imalo klasičan tretman. Rezultati su pokazali da alternativna medicina mnogo više utiče na poboljšanje raspoloženja od tradicionalne medicine. Pored toga, doktorka Isailović i tim bolnice Bel Medic ispitivali su dejstvo biljnog kompleksa na pojedine vaginalne probleme koji se javljaju u menopauzi, posebno su istraživali koji su preparati najbolji protiv vaginitisa. Vaginitis je zapaljenje vagine koje se često javlja kod žena, najčešće kada tokom seksualne aktivnosti bakterije poremete ravnotežu mikroorganizama u vagini usled delovanja hormona estrogena, ili zbog loše higijene. Stručni tim došao je do otkrića da je 2QR kompleks odličan u održavanju vaginalne flore i da je naročito dobar kod vaginitisa u postmenopauzi. Kompleks 2QR je prirodna supstanca koja se dobija iz lekovitih trava, zapravo, kompleks polisaharida koji je ekstrahovan iz aktivnih sastojaka posebne vrste aloe (Aloa barbadensis - Miller). Doktorka Gorana Isaliović objašnjava kako aloa deluje:

- Istraživali smo kliničke parametre vagine na uzorku od četrdeset i dve pacijentkinje koje su u postmenopauzi osećale svrab, crvenilo, zapaljenje, suvoću i bol tokom seksualnog odnosa. Uporedili smo rezultate pre i posle terapije kompleksom 2QR i zaključili da je 2QR doneo olakšanje za 65% pacijentkinja. Ovaj kompleks najbolje je ublažavao tegobe suvoće i osećaj svraba. Da je u menopauzi dobro ići na aromaterapiju pokazuju mnoga istraživanja koja potvrđuju da je aromaterapija odlična za smirivanje depresije. Istraživanje na pacijentima obolelim od depresije i obolelim od raka koji su koristili esencijalna ulja, od 2000. do 2008, pokazuje da aromaterapija veoma dobro deluje na obolele od depresije, kao i na bolesnike sa sekundarnom depresijom (propratna pojava kod pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti). Zato bi žene sa različitim psihičkim simptomima u menopauzi trebalo da koriste esencijalna ulja i aromaterapiju za otklanjanje smetnji.

J.Đ.

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net