MENOPAUZA - FLASTERI, INJEKCIJE, TABLETE ILI...

12.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 25787 | Autor: | 0

Marijana Šašić savetuje kako lakše prebroditi menotegobe

Od žene se u 40-im i 50-im očekuje da je energična i uspešna u poslu i da bude svesna da izgled odgovara njenoj uspešnoj karijeri. - Ne želimo da izgubimo ništa od svoje svežine, mladosti, energičnosti i ne želimo da prihvatimo proces starenja ako nije neophodno. Postoji terapija koja može da nam pomogne u tome - hormonska supsticiona terapija (HST), kaže dr Marijana Šašić, načelnik ginelologije Zavoda železnica Srbije i stručni saradnik iz Specijalne bolnice ze lečenje steriliteta za časopis Fitodoktor i objašnjava sve prednosti i mane ove terapije. Dr Šašić smatra da HST ima puno prednosti, tako da ona utiče na poboljšanje kvaliteta života, zdravlja žene, naročito na kardiovaskularni sistem, na osteoporozu, kostobolju, raspoloženje. - Žene u menopauzi veoma pate od nesanice, nervoze, depresije, a mogu da se jave i agresivna stanja. Pa ipak, sve je individualno, jer svaka žena drugačije prolazi kroz taj period i doživljavajava menopauzu zavisno od zdravstvenog stanja, od konstitucije, od načina života i od genetskih predispozicija. Međutim, čak 94% žena u menopauzi ima bar jedan od ovih simptoma!

Kako umiriti valunge?

- Kod žena su prvi simptomi menopauze vaskularne smetnje, tahikardije, visok pritisak i zato ona treba prvo da se obrati internisti. Kada reguliše pritisak prepisuju joj se i betablokatori da bi se tahikardije smirile. Lekar joj obično prepiše i sedative protiv nesanice i depresije. HST pomaže da žena spreči depresiju, valunge, hipertenzivne krize. Bilo da oseća nesanicu, da nema koncentraciju, da je depresivna ili agresivna, veoma je važan i ženin subjektivan osećaj. Čak 59% žena prihvata terapiju zbog valunga, a dr Marijana Šašić kaže da se dešava da žena ima uredan ciklus a da se valunzi ipak pojavljuju. To je period pred ulazak u menopauzu, tzv. perimenopauzu. Period ulaska u menopauzu se razlikuje i nastupa obično između 45-te i 50-te godine. - Svaka žena ima svoj biološki sat. Neke žene uđu prevremeno u menopauzu u 45-oj godini, a ima i onih koje imaju redovan ciklus do 55-te. Stres i operacije mogu da utiču da žena brže uđe u menopauzu. Dr Šašić naglašava da se ne sme uzimati ništa bez skrininga i bez konsultacije s lekarom. Tako i hormonska suspsticiona terapija može da se uzima samo ako lekar odobri. Hormoni Skrining uključuje kompletan ginekološki pregled, ultrazvuk, kolposkopiju, briseve, ultrazvuk male karlice, internistički pregled s EKG-om i laboratorijom, hormonski status, merenja koštane srži, ultrazvuk i pregled dojke. Kada prođe ceo taj skrining ginekolog ženi, u skladu s njenim godinama i stanjem, određuje koja joj vrsta supsticione terapije joj odgovara. To zavisi, po rečima dr Šašić, i od faze menopauze:

- Imamo širok spektar hormonskih tableta, ali vrsta terapije zavisi i u kojoj fazi je menopauza (godinu dana ili tri od zadnje menstruacije). Neki preparati idealni su od tri do pet godina od prestanka menstruacije, a drugi za prvu ili drugu godinu menopauze, kada su simptomi najjači. Osim toga, dr Šašić naglašava da žena kada se odluči za HST treba da vidi sa svojim lekarom da li će uzimati tablete koje se piju na 21 dan, svaki dan.

- Ako su žene imale operaciju materice i jajnika, postoji idealan preparat - intradermalni flaster koji se lepi na butni deo i ne skida sedam dana. Neki od tih flastera imaju minimalne doze estrogena, pa žene mogu u prvoj i drugoj godini menopauze da lepe flasterčiće od 30 do 50 miligrama koji uklanjaju neprijatnosti menopauze. Postoje i injekcije, ampule, kada se koristi jedna ampula depoa dva, dva i po meseca. Osim toga, tu su i interuterini ulošci, spirala koja je idealna za žene u fazi između 45-te i 50-te godine koje još imaju menstruacije, ali su redovne ili produžene. Ginekolog savetuje po potrebi i tablete koje se piju, vaginalne tablete ili hormonske kreme: HST terapija je veoma efikasna protiv osteoporoze, bolesti, koja je kako je naziva doktorka, pošast našeg doba. - Sve veći broj žena javlja se sa tim problemom, i zato je uključena osteodenziometrija. Kada lekar vidi da su ženi kosti postale porozne i sklone lomljenju, šalje je kod ginekologa da bi joj uključio u terapiju HST-a. Kreme pomažu u seksu Menopauza se i te kako reflektuje na ženin seksualni život, a dr Šašić na osnovu priča svojih pacijentkinja kaže da je ženama seksualni život jako važan. - Žene nemaju stida da pričaju o tome, već dolaze u moju ordinaciju i otvoreno mi kažu: "Doktorka, ja ne mogu da zadovoljim svog seksualnog partnera". HST poboljšava seksualne odnose koji su ugroženi zbog celokupnog fizičkog i psihičkog stanja žene. Dr Šašić objašnjava kako deluju kreme koje se uzimaju da olakšaju probleme u seksualnom životi žene:

- Kreme se savetuju kada je izražena suvoća vagine i kada je onemogućen polni odnos (uretritisi, cistitisi, vaginitisi), jer je suva vagina podložna infekcijama. U tom slučaju odnos je jako bolan i žene dolaze kod ginekologa da se raspitaju kako da reše taj problem. Za to postoje biljne vaginalne kreme, a imamo i hormonske kreme koje se aplikuju u vaginu uveče pre spavanja i onda osvežavaju sluzokožu vagine, vraćaju joj vlažnost i omogućavaju pacijentkinjama normalniji iživot.

J. Đorgović

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem