HORMONSKA TERAPIJA I LEKOVITA I OPASNA

10.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 8517 | Autor: | 0

Endokrinolog dr Daniela Paunović Pavić, o hormonskoj supstitucionoj terapiji u menopauzi

Sa produžetkom prosečnog ljudskog veka, produžava se i vreme koje žena provede u menopauzi. Zato se nameće potreba za poboljšanjem kvaliteta života u menopauzi da bi se smanjili rizici od pojave drugih oboljenja kao posledica hormonskih promena. Još uvek ne postoji terapija koja bi odgovorila svim zahtevima, zbog čega se otvaraju mnoga pitanja i dileme o potrebi i načinu lečenja žena u klimakterijumu. O ovoj temi razgovaramo sa dr Danielom Paunović Pavić, endokrinologom KBC "Bežanijska Kosa". Na početku razgovora doktorka nas upućuje da se dijagnoza menopauze postavlja retrospektivno, godinu dana nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa. - Klimakterijum je prelazna faza koja traje više godina, kada se javljaju brojni simptomi kao posledica smanjene funkcije jajnika i poremećaja ravnoteže hormona koje proizvode jajnici. Manifestacije klimakterijuma su brojne (somatske i psihološke).

Blagotvorno dejstvo

- Cilj hormonske terapije je uklanjanje vazomotornih i drugih tegoba menopauze, održavanje dobrog kvaliteta života i prevencija bolesti koje su učestalije u tom dobu. Estrogeni, na primer, smanjuju rizik od pojave koronarne bolesti za 20 do 40 odsto (u zavisnosti od studije), od nastanka moždanog udara za oko 15 odsto, od preloma kuka za oko 25 odsto, a od preloma kičmenih pršljenova čak za 50 odsto! U poslednjih nekoliko godina pojavile su se i hipoteze da estrogeni mogu smanjiti rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Takođe, žene koje dugo primaju hormonsku terapiju ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti - otkriva doktorka Paunović.

Veliki rizici

Nasuprot ovim, očigledno korisnim i poželjnim efekima hormonske supstitucione terapije u menopauzi, postoje zapažanja o njenom mogućem štetnom uticaju. Protiv primene hormonske terapije govore sledeći podaci: primena estrogena povećava rizik od razvoja karcinoma endometrijuma tri do dvadest pet puta (u različitim studijama); za svaku godinu primene, estrogeni povećavaju rizik od nastanka karcinoma dojke za dva do tri odsto; povećava se rizik od nastajanja venskih tromboza; neželjena dejstva estrogena, a posebno progestagena, ponekad mogu biti veoma izražena i ništa manje neprijatna od simptoma same menopauze. Postoji realna sumnja da bi progestageni, kako navodi naša sagovornica, koji se dodaju estrogenima da bi se smanjio rizik od razvoja karcinoma, prvenstveno endometrijuma i dojke, mogli da umanje neke od korisnih anti-aterogenih efekata estrogena.

- S obzirom na potencijalne neželjene efekte, pre uvođenja bilo kakvog oblika hormonske supstitucione terapije, moraju se dobro proceniti razlozi za i protiv u svakom pojedinačnom slučaju, što podrazumeva individualni pristup. Bogat izbor preparata i načina njihove primene (tablete, flasteri, gelovi, injekcije, intravaginalna ili intrauterina aplikacija) dozvoljava nam da terapiju prilagođavamo svakoj pojedinačnoj ženi, čime se mogu smanjiti neki od poznatih rizika - kaže doktorka Paunović, i nastavlja: - Na tržištu postoje preparati koji sadrže samo estrogene, samo progestagene, kao i kombinovani preparati estrogena i progestagena. Kao vrlo efikasan u kontroli akutnih vazomotornih i neuroendokrinih simptoma menopauze, pokazao se i sintetski steroid tibolon koji u sebi sadrži estrogen, progestagen i ima slaba androgena svojstva. Imajući sve u vidu, konačnu odluku o uvođenju terapije zajednički donose lekar i pacijentkinja koja mora da bude dobro informisana. Pre uvođenja terapije potrebno je uraditi kompletne analize krvi, kao i ultrazvučni pregled dojki, uterusa i jajnika, eventualno i mamografiju. Hormonska supstituciona terapija uvodi se sa jasnim ciljem koji se želi postići: kratkoročno (ne duže od tri do pet godina) daje se najmanja doza koja omogućava željeni efekat. Tokom terapije potrebne su redovne kontrole, najmanje jednom godišnje.

S. Vlajnić

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net