CRVENA RIŽA I OMEGA 3 BOLJI OD BELOG LUKA

04.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 8093 | Autor: | 0

Dr Srđan Perazić, internista-kardiolog

Zabrinjavajući podatak da je polovina svih smrtnih slučajeva u Crnog Gori direktno vezana za kardiovaskularana oboljenja povod je našeg razgovora sa dr Srđanom Perazićem, internistom-kardiologom, predsednikom Crnogorskog društva za borbu protiv rizičnih faktora i prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova.

Kakav je trend u broju i vrsti srčanih oboljenja u poslednje vreme u Crnoj Gori?

- Skoro pedeset odsto smrtnih slučajeva među crnogorskim stanovništvom izazvano je kardiovaskularnim bolestima, a ova statistika je iz godine u godinu sve nepovoljnija. Posebno zabrinjavajuće jeste to što sve mlađa populacija obolijeva od srca, pa se nekadašnja granica od 65 i više godina spustila na čak 40 godina, pa i niže. Sve to ima i ekonomski efekat, jer je mlađima mahom potrebna doživotna terapija. Glavno pitanje je: šta je sa preventivom? Jer, nije poenta da se ugradi što veći broj stentova, već da se radi na sprečavanju bolesti.

Koliko su biljni preparati u koliziji sa terapijama za srčana oboljenja i ako jesu gde je to najizraženije?

- Nema biljnih preparata koji su naročito u koliziji sa terapijom za srčana oboljenja, ali u nekom smislu neki biljni proizvodi koji stimulišu metabolizam mogu nekada da ubrzaju rad srca, pa mi kardiolozi savjetujemo da se njihova upotreba donekle redukuje. Na to treba da obrate pažnju prilikom korišćenja svih biljnih preparata bolesnici koji su doživeli infarkt i nakon izvedenih hirurških intervencija na srcu.

Beli luk je priznat lek na Filipinima, zajedno sa još nekoliko biljaka i dozvoljava se lečenje njime i u bolnicama. Šta vi o tome mislite?

- Bijeli luk ima određena ljekovita dejstva i posebno je bogat vitaminom B1, C vitaminom i mineralima fosforom i cinkom. U određenim studijama je pokazao pozitivna antibakterijska i antivirusna dejstva, kao i smanjenje taloženja masnoća u krvnim sudovima. Međutim, u nekim najnovijim studijama, kod osoba sa većim vrednostima holesterola i triglicerida nije pokazao značajnije efekte. U tom smislu, znatno veći efekat je bio Omega masnih kiselina na trigliceride i preparata Crvena riža na holesterol.

Gde srčani bolesnici najčešće greše kada uzimaju na svoju ruku čajeve i biljne preparate?

- Po mom iskustvu, uzrok grešaka je slaba informisanost i neupućenost, kao i opasnost da pacijenti dokazane lijekove, na svoju ruku, zamijene čajevima - što nije realno i može biti jako opasno, posebno kod uznapredovalih bolesti. Dakle, savjet pacijentima je da se uvijek prvo konsultuju sa ljekarom, farmaceutom i iskusnim fitoterapeutom, koji će dati najbolje savjete šta je za određeno oboljenje najbolje.

Trenutno je vrlo popularno tzv. kardiovežbanje, tj. individualno vežbanje u teretanama i bazenima pod nadzorom lekara i terapeuta. Ima li sličnih programa u Crnoj Gori?

- Kroz rad našeg drustva snažno se promoviše značaj fizičke aktivnosti i kontrolisanog, posebno aerobnog vježbanja. U tom smislu imali smo više akcija, posebno u ljetnjim mjesecima, sa kampovima za plivanje, a zimi skijanje i nordijsko trčanje.

Imate li neki lični recept za očuvanje srca i zdravlja uopšte?

- Umjerenost u hrani, kontinuirana fizička aktivnost, neki od oblika mentalne rekreacije, kao recimo autogeni trening ili joga, uz obavezno korišćenje preporučenih čajeva i biljnih proizvoda. Takođe, ne čekati predugo za odlazak kod ljekara ako je to nephodno. I redovni preventivni pregledi su jedan prvenstveno da kažem savremen i kulturan odnos prema sopstvenom zdravlju, a organizam će to vratiti lijepim izgledom, energijom i optimizmom.

S. Stefanović

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net