INFARKT OKA - OD VIDA DO SLEPILA ODLUČUJU MINUTI

26.11.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 11075 | Autor: | 0

Dijana Risimić, oftamolog upozorava

Visok krvni pritisak spada u nesumnjive faktore rizika za nastanak promena na krvnim sudovima čitavog organizma, pa tako i oka. U stručnoj literaturi postoji podatak da smanjenje sistolnog pritiska za 10 mmHg i dijastolnog za 5 mmHg uslovljava smanjenje rizika za nastanak promena i oštećenja krvnih sudova oka, a samim tim i vida za 47%. - Ovo je podatak koji oftalmolozima treba da bude vodič u preventivnom smislu - kaže Dijana Risimić, oftalmolog i član Udruženje oftalmologa Srbije.

Na koji način visok pritisak utiče na zdravlje očiju?

- Na isti način na koji visok pritisak utiče na strukturu krvnih sudova srca ili mozga, on utiče i na krvne sudove oka, tako da može dovesti i do njihovog zapušenja i propuštanja, pratećeg krvarenja i kao posledice, infarkta okolnog tkiva. Lokalno izmenjena vaskularna mreža oka predstavlja gotovo indentičnu sliku sistemskog vaskularnog statusa. Promene koje nastaju na krvnim sudovima oka, retinalnim krvnim sudovima, oslikavaju i stanje vaskularog sistema drugih organa u ljudskom organizmu. To znači da pacijent sa aterosklerotičnim promenama na krvnim sudovima oka sigurno ima takve, ili slične promene i na drugim krvnim sudovima organizma, i to pre svega na mikrocirkulatornom nivou.

Kakve komplikacije hipertenzije se javljaju na oku?

- Komplikacije koje nastaju na oku, tj krvnim sudovima oka i očnom dnu su skoro uvek jako opasne po vid. Okluzije (zapušenja, suženja) retinalnih arterija i vena se relativno često javljaju kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom. Najznačajniji faktori rizika za nastanak retinalnog embolusa su hipertenzija, dijabetes i pušenje. Neka istraživanja ukazuju na to da su osobe sa hipertenzijom pod dva puta većim rizikom da razviju emboluse retinalne cirkulacije nego oni koji nemaju hipertenziju, i da taj rizik raste, šest puta, kod onih koji su hipertoničari i pušači.

Koje su najnovije medicinske tehnike u lečenju očnih bolesti uzrokovanih povišenim krvnim pritiskom i u kojoj meri se koriste na očnoj klinici?

- Nažalost kod zapušenja, infarkta arterijskih krvnih sudova oka sati, tačnije minuti odlučuju o prognozi po vid, tako da su terapijske mogućnosti jako ograničene. Ako su u pitanju venski krvni sudovi prognoza je bolja, a na Očnoj klinici u Beogradu sprovode se najsavremenije metode u dijagnostici i terapiji ovih oboljenja, a to su kokteli različitih intraokularnih lekova kao i laserterapija.

Kojim se analizama vide promene na oku i kome se one posebno preporučuju?

- Lekar - oftalmolog ima ekskluzivnu mogućnost da veoma jednostavnim i bezbolnim pregledom uz širenje zenica detaljno vidi očno dno i krvne sudove oka. Kod osoba koje boluju od visokog krvnog pritiska obavezan je i veoma korisan pregled oftalmologa. Takođe, pregled oftalmologa se preporučuje i osobama koje imaju hronična oboljenja bubrega, dijabetes, sistemska oboljenja, česte glavobolje, maligna oboljenja itd.

Da li postoji povezanost visokog krvnog pritiska i očnog pritiska?

- Visok krvni pritisak i visok očni pritisak su dva različita oboljenja sa različitim mehanizmom dejstva i ne utiču direktno jedan na drugi.

Izdvajaju li se tipične greške (loše navike, rizici) kod vaših pacijenata?

- Izdvajaju se loše navike u ishrani i gojaznost, pušenje, stres, povišen nivo masnoća u krvi, pridružena oboljenja, kao što je dijabetes, nasleđe… Udruženo postojanje hipertenzije i bilo kog drugog faktora rizika znatno uvećava rizik od vaskularnih komplikacija, a samim tim i okluzivnih bolesti krvnih sudova oka.

M.L.

Foto: privatna arhiva

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net