HIPERTENZIJA SE JAVLJA KOD 11-30% GOJAZNIH MALIŠANA

22.11.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1581 | Autor: | 0

Prim. dr Gordana Tripković Subotić, pedijatar

Obično se misli da samo bake i deke svaki dan uzimaju lekove za pritisak, da je to bolest vezana za stare. Međutim, hipertenzija napada i decu, i to drastično više nego pre 20 godina. Povišen krvni pritisak najčešće je oboljenje u Srbiji. Po podacima Ministarstva zdravlja, više od 46 odsto odraslih pati od ove bolesti, pet odsto dece i 5-10 odsto adolescenata. Interesantno je da se bolest javlja kod čak 11-30 odsto gojaznih mališana. Prim. dr Gordana Tripković Subotić, pedijatar, kaže da su uzroci dečije hipertenzije različiti u zavisnosti od uzrasta. Kod novorođenčeta i odojčeta uzrok su urođene vaskularne bolesti i anomalije bubrega i urinarnog trakta, srčane mane, anomalije plućnog parenhima. Kod dece od šest do deset godina izazivači su bubrežna bolest, primarna hipertenzija i problemi sa endokrinim žlezdama. Kod adolescenata javlja se zbog primarne hipertenzije, hipertenzije belog mantila (strah od lekara), bubrežne bolesti, zloupotreba lekova i psihoaktivnih supstanci, i endokrinih problema. - Kod lake i hipertenzije prvog stepena najčešće nema tegoba. Inače, simptomi zavise od osnovne bolesti (bubrega, srca, endokrinih žlezda…). Kod veće dece i adolescenata najčešće se javljaju glavobolja, lokalizovana u potiljačnom predelu, vrtoglavica, krvarenje iz nosa, umor i smanjena koncentracija, ređe muka i povraćanje, a retko drhtavica, poremećaj vida i svesti do poremećaja ponašanja – kaže dr Tripković Subotić.

Obavezna dijeta i vežbanje

Problem je kompleksan, kako kaže, jer onaj ko ne leči visok pritisak u mladosti, u zrelim godinama ima ozbiljne komplikacije - pre svega rizik od ateroskleroze. - Za postavljanje dijagnoze hipertenzije neophodno je uzeti u obzir težinu, visinu i pol deteta (adolescenta). Veoma je važna fizička aktivnost, pre svega aerobne aktivnosti. Preporučuje se 40 minuta svakodnevnog lakog trčanja, aerobika, brzog hodanja, ali i izbegavanje anaerobnih aktivnosti (naprimer ronjenja) jer zahtevaju veći napor. Oboleloj deci uključuje se dijeta, a po potrebi i lekovi. Preporučuje se hrana bogata omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (tunjevina, plava riba - skuše, sardine), ograničava se unos soli i tečnosti, povećava unosa voća, povrća i dijetnih vlakana, kao i uzimanje hrane bogate vitaminom C (jagodičasto i južno voće). Lekari savetuju uzimanje obranog mleka, jogurta, badema, kelja, prokelja koji su dobri izvori kalcijuma, preporučuje se uzimanje oraha, belog krompira, jogurta (izvor magnezijuma), kao i korekcija poremećaja disanja u snu. - Lekovi se uvode kod simptomatskog i sekundarno povišenog krvnog pritiska, kod oštećenja organa, pojave dijabetesa, kao i kad su nemedikamentozne nedovoljne da regulišu pritisak. O izboru leka odlučuje kardiolog ili nefrolog – napominje dr Tripković Subotić

Opasnost od infarkta

Novi trendovi izlazaka tinejdžera u "sitne sate" dovode do poremećaja sna, umora i značajnog povećanja broja obolelih u odnosu na prethodne dve decenije. Naša sagovornica naglašava da povećanju pritiska kod dece doprinose i stres, buka i hiperaktivnost. Svakodnevno su izloženi brojnim negativnim uticajima, a njihove reakcije su burne, nagle i emotivne zbog čega može da poraste pritisak. Tome doprinose i zloupotreba alkohola, droga i cigareta... - Povećana buka (posebno u gusto naseljenim gradskim sredinama, prim. aut.) može da utiče na pojavu visokog pritiska jer povećava napetost i uznemirenost, i može biti izvor konstantnog stresa. I hiperaktivnost je može uzrokovati i tada se javlja hipertenzija intermitentnog tipa – pritisak se normalizuje po prestanku povećane aktivnosti, uz preporučene mere za zdrav život – objašnjava dr Tripković Subotić. Ako se ne otkrije na vreme, dolazi do promena na krvnim sudovima. Naime, krvni sud se brani od visokog pritiska tako što zadebljava, krv sve teže prolazi i do određenih delova tela ne stiže dovoljna količina. Na ovakvim mestima može nastati infarkt srca, moždani udar, problemi sa vidom i drugim važnim organima. Kada se otkrije na vreme, ovu bolest moguće je izlečiti. Kod odraslih terapija je doživotna, dok je kod dece znatno kraća ako se uzrok otkrije na vreme.

S. Vlajnić

Foto: Privatna arhiva

Izvor Fitodoktor

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net