KOFEIN, ZELENI ČAJ I KAMILICA ČUVAJU SVAKU VLAS KOSE

02.10.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 13200 | Autor: | 0

Dr Svetlana Minić, dermatolog

Kvalitet kose i zdrava dlaka su odlike zdravlja - kaže na početku razgovora za Magično bilje dr Svetlana Minić, dermatolog i nastavlja: - Ako iz bilo kog razloga čovek počne da gubi kosu (a nije nasledno), to uvek govori o nekom problemu koji postoji u samom organizmu. Reč je ili o hroničnim bolestima, ili infekcijama, a neki put i o malignitetu. Upravo problemi sa kosom mogu da upozore da se pojavila maligna bolest. Pa ipak, nezavisno od uzroka, doktorka Minić pacijente uvek prvo posavetuje da je najvažnije da se pravilno hrane i da unose što više voća i povrća. - Kada mi dođe pacijent, prvo ga posavetujem da uredi svoj život, da se naspava koliko može i da počne normalno da se hrani, da ima tri obroka i da uzima sezonsko voće i povrće. Od pravilne ishrane mnogim pacijentima se poboljša i kvalitet kose. Sve biljke sadržane u šamponima mogu da se uzimaju i u ishrani.

Gubimo do 100 dlaka dnevno

Pored zdrave ishrane, savetuje se da pacijenti počnu da koriste preparate koji ne mogu da škode, a to su biljni preparati protiv opadanje kose. Budući da kod medicinskih preparata veliki deo supstanci dobijamo iz lekovitih biljaka koje se skupljaju tokom godine, doktorka kaže da se ovi preparati itekako savetuju pacijentima kod kojih se kasnije prati da li im određeni preparat odgovara ili ne. Doktorka Minić objašnjava da se kod mnogih pacijenata konstatuju problemi sa opadanjem dlake, jer i najobičniji stres može da izazove ovaj problem. - Gubimo do 100 dlaka dnevno, i to je normalno. Ako neko ima masniju kosu, ona može još više da opada. Nije opasno kada se očešljate, pa nađete 15 do 20 dlaka na češlju. To spada u normalno opadanje, jer je 80 odsto dlaka na našoj glavi u fazi rasta, ostalih 20 odsto su u fazi mirovanja. Osoba treba da se zabrine ako primeti da je dlaka drastično promenjena, da je izgubila na kvalitetu, da nema sjaj. Od velikog broja preparata na tržištu koji su smeša raznih tinktura dobijenih iz biljaka neki su se, po rečima doktorke Minić, pokazali kao veoma efikasni. - Određene biljke imaju tu moć da, ako se redovno nanose, posle dva-tri meseca, mogu da regenerišu kosu. Najčešće ih kombinujemo uz medicinsku terapiju ako je neophodno. Najvažniji sastojci u tim tinkturama mogu da budu od najobičnijeg vitamina B, tiamina koji se pokazao kao izuzetan za rast dlake do različitih biljaka, kao što su kamilica, divlji kesten koji se skuplja sad u jesen, kopriva, breza, lipa...

Dragoceni sastojci

Od ovih biljaka, ističe dr Minić, dobijaju se sastojci koji se kasnije koriste u pripremi određenih preparata. Nedavno su se pojavili i preparati protiv opadanja kose koji u sebi sadrže kofein. - On je vrlo efikasan. Utrljava se i ne izaziva iritaciju. Naročito je dobar za žene. Kofein je i u šamponu odličan. Obično su preparati sa kofeinom za osobe starije od 40 godina i ne preporučuju se deci. Osim toga treba voditi računa da ih ne koriste osobe koje imaju hipertenziju, osobe kojima preskače srce. Ginko biloba je biljka koja je efikasna i koja ulazi u sastav nekih koktela i šampona. Kompleks vitamina B takođe možete naći u svim šamponima koji pomažu rastu dlaka i u koktelima koji izuzetno stimulišu rast dlake. Dragoceni su, kaže dr Minić, i oligoelementi, kao što su cink, selen, silicijum, koji su neophodni za rast dlake a koji se mogu naći u šamponima u tragovima. Međutim, doktorka savetuje oprez kod kupovine šampona i prednost daje onim iz apoteka, naročito biljnih.

J. Đ.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net