OMILJENA HRANA SVETSKIH DIKTATORA

Istorija bilja | Pregleda: 477 | Autor:

Šta su jeli Staljin, Kim Džong Il, Musolini...

Svetski diktatori poput Kima Džong Ila, Adolfa Hitlera ili Josifa Staljina poznati su po svojoj nemilosrdnosti, ali su imali još zajedničkih karakteristika - neobičan ukus za hranu.
Viktorija Klark i Melisa Skot objavile su knjigu u kojoj su opisale jela koja su služena, bez obzira gde se nalazili.

Kim Džong Il
Kim Džong-Il
Pokojni severnokorejski diktator voleo je supu od peraja morskog psa i psećeg mesa. Verovao je da mu ova jela jačaju imunitet i potenciju. Njegova jela pripremao je tim žena koje su se brinule i o tome da su zrna pirinča budu jednake veličine, oblika i boje.

Adolf Hitler
Adolf Hitler je bio vegetarijanac i do kraja života je jeo samo pire krompir i supu. Verovao je da će ova dijeta bez mesa ublažiti njegovu hroničnu nadutost i zatvor. Imao je tim od 15 degustatora koji bi prvi probali jelo i tek ako niko od njih ne bi umro u sledećih 45 minuta prilazio je stolu. Bio je paranoičan i uvek je mislio da će mu neko otrovati hranu.

Staljin

Josif Staljin
Josif Staljin je voleo tradicionalnu gruzijsku kuhinju koja uključuje dosta luka, oraha, šljiva, pomorandži i vina. Jedan od njegovih ličnih kuvara bio je deda Vladimira Putina Spiridon Putin. Staljin je uživao u višesatnim večerama u okviru kojih se služio niz jela i mnogo vina.

Benito Musolini
Benito Musolini je voleo luk i francusku hranu. Luk je uglavnom jeo sirov sa uljem i svežim sokom od limuna. Francusku hranu je smatrao neprocenjivom. Za razliku od drugih diktatora, voleo je da jede u svojoj kućim, zajedno sa porodicom. Svi su morali već da sede za stolom kada bi on došao.

Idi Amin je jeo 40 pomoradnži dnevno

Idi Amin
Idi Amin je jeo 40 pomorandži dnevno i uživao u hrani KFC-a dok je bio u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Voleo je pečenu jaretinu, manioku i hleb. Pomorandže je jeo jer je verovao da su prirodna vijagra. Postojale su i spekulacije da je kanibal. Kada su u pitanju obroci, pridržavao se britanskog rasporeda i redovno je uživao u poslepodnevnom čaju.

Pol Pot
Pol Pot je voleo gulaš od kobre, meso od divlje svinje i ostale divljači, sveže voće, rakiju i kinesko vino. On je uživao u luksuznim jelima dok su zemljoradnici smeli da jedu samo supu od pirinča.

Nikolae Čaušesku
Voleo je vegetarijanske lazanje sa jajima i salate. Ipak, najdraža mu je bila salata od paradajza, luka i feta sirom sa biftekom. Hranu koju su mu služili na službenim događajima on bi bacio na pod i gurnuo što dalje od sebe ako nije bila servirana onako kako bi on želeo.

Fransoa Duvaje
Haićanina Fransoa "Papa Dok" Duvaje hranila je žena do kraja njegove vladavine zbog bolesti koje je imao, dijabetesa i artritisa. Posle večere zabavljao se tako što bi sišao u tamnicu i kroz špijunku posmatrao kako muče njegove neprijatelje.

Komentari