DA LI STE PROBALI SLATKO OD KRUŠAKA?

by | 20.10.2022

Ako ste do sada spremali samo slatko od „uobičajenog“ voća, vreme je da napravite nešto novo

 

 Da biste dobili ukusno slatko od krušaka, bitno je da obratite pažnju na odabir plodova. Važno je da kruške budu zrele, da ne budu previše mekane, ali opet ni zelene, da vam slatko ne bi bilo kiselo.

Slatko od krušaka pravi se na veoma jednostavan način, ne zahteva dugu pripremu, a kuva se najviše 20 minuta.

Sastojci:

1 kg krušaka

500 g šećera

1 limun

2 kesice želatina

Priprema:

Kruške dobro operite, oljuštite i očistite od semenki, pa ih isecite na tanke kriške. Stavite ih u šerpu, prelijte limunovim sokom i stavite na umerenu vatru. Želatin razmutite prema uputstvu na kesici. Kada kruške počnu da se kuvaju dodajte želatin i promešajte. Ostavite da se krčkaju 5 minuta, potom dodajte šećer. Nemojte da mešate, samo dobro protresite šerpu da se kruške ne bi raspale. Kuvajte sve 15-20 minuta, pa izvadite kašičicu slatka na tacnu i proverite gustinu. Ukoliko vam odgovara, sklonite šerpu sa ringle. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, po želji dodajte začine kao što su cimet, anis, limunova kora, pa zatvorite poklopac i umotajte ih u ćebe. Ostavite tako da prenoće, a sutradan ih prebacite na tamno i hladno mesto.

Bonus savet: Kako da vam se ne pravi pjena kada kuvate slatko?

U trenutku kada slatko provri treba staviti malo maslaca, masti ili ulja (1 kašičica u odnosu 1 kg voća na 1 kg šećera).

Tagovi: