ORIGINALNA BUGARSKA LJUTENICA

by | 23.09.2022

Ozbiljna je konkurencija omiljenom ajvaru, a bolja je od svake kupovne varijante

 

I dok neki tvrde da podseća na ljuti ajvar, a drugi je mešaju sa pinđurom, svi se uglavnom slažu da je ljutenica neozaobilazna ako ste ljubitelj pikantnih namaza i domaće zimnice.

Sastojci:

2 kg paradajza

1,5 kg slatke crvene paprike

200 g ulja

50 g šećera

50 g šećera

200 ml sirćeta

1 veza svežeg peršunovog lišća

4 sveža lista celera

5 čena belog luka

1 kašika mlevenog crnog bibera

7 komada ljute paprike

1 kesica konzervansa

Priprema:

Operite paradajz i stavite u plastičnu činiju. U drugu šerpu sipajte vode toliko da paradajz blanširate. Stavite šerpu sa vodom na šporet i sačekajte da proključa, pa sklonite sa ringle i sipajte paradajz u šerpu. Nakon blanširanja, ogulite paradajz i isecite ga na četvrtine. Stavite ih u blender i sameljite.

Paprike operite i prepolovite i očistite od semenki. Svaku polovinu isecite na manje kockice i stavite u činiju.

Ljute papričice stavite u šerpu ili tiganj i lagano propržite da puste arome. Stavite gumene rukavice i  očistite ih od peteljki i semenki i isecite na kockice. Isecite ih sitno koliko god možete.

List peršuna i celera operite pod mlazom hladne vode i stavite u blender i sameljite. Očistite beli luk i isecite ga na što manje komada i dodajte u blender i sameljite sa prethodno izmiksanim peršunom i celerom.

Sipajte ulje u šerpu i stavite na tihu vatru i dodajte smešu od paradajza koju ste dobili u blenderu. Sve zajedno pržite oko 20 minuta, mešajući.

Posle 20 minuta dodajte isečene paprike i ljute paprike i kuvajte još 15 – 20 minuta.

U smesu dodajte izmešane začine od peršuna, celera i belog luka. Dodajte šećer, so, sirće i konzervans. Kuvajte još 5 minuta, a zatim skinite šerpu sa ringle.

Oprane i osušene tegle stavite u rernu na 200°C na 5 minuta, a zatim ih izvadite iz rerne i odmah sipajte vruću ljutenicu.

Tegle dobro zatvorite poklopcima i prekrijte pamučnim krpama i ostavite da se ohlade. Kada se ohladi, čuvajte ju na hladnom mestu.