TURRON – NOVOGODIŠNJI SLATKIŠ OD BADEMA

by | 17.12.2021

Ako ste samo jednom probali španski turon, sigurno ste ga zauvek zavoleli

 

 Ako ste ga samo jednom probali, ostali ste opčinjeni do kraja života. U Španiji je neizostavan pratilac novogodišnjih praznika i svaka  regija ima specifičan recept. Osnovni sastojak turona je badem, ali recepata ima koliko i ljudi, pa se u slatkiš dodaju pistaći, čokolada, kokos, lešnici, pomorandžina kora, likeri… Španci ga prave u dve varijante, čvrstoj koja podseća na grčke štanglice od susama ili badema, i mekoj. Dok se neko ne seti da u Srbiju uveze ovaj desert sledite uputstva iz recepta i nećete se pokajati.

Turon  iz Hihone – recept bez jaja

Sastojci:

500 grama očišćenog badema

70 g meda

100 g šećera

Priprema:

Pecita bademe na niskoj temperaturi u rerni ili u tiganju, pazeći da ne pregore. Ohlađene bademe sameljite u blenderu sa šećerom i dodajte med.  Duguljasti kalup za kolače obložite pek-papirom, sipajte masu i poravnajte je. Prebacite turon u frižider i ostavite ga da se ohladi.

Recept sa belancem

Sastojci:

300 g badema, očišćenog, pečenog  i samlevenog

200 g meda

100 g šećera

belance

 malo cimeta i ekstrakta vanile ili drugi dodaci po želji

U posudi na laganoj vatri zagrejati med i šećer. Skloniti sa vatre i umutiti belance. Vratiti med i šećer na ringlu i na niskoj temperaturi dodavati malo po malo belance. Dobro mešati da se sve sjedini.  Dodati mleveni badem i  mešati 2-3 minuta, ako želite mekšu varijantu ili 4-5 za tvrđu. Pazite na toplotu, ceo postupak radi se na niskoj temperaturi. Masa treba da bude ujednačena i da se ne lepi na dno. U kalup stavite pek papir i preručite masu. Poravnajte, pokrijte drugim pek-papirom i ostavite da se ohadi.

Kakav ćete turon napraviti zavisi samo od vaše želje i mašte. U masu dodajte, po ukusu  ekstrakt vanile, rendanu koricu limuna, cimet, seckano suvo voće,  kakao, likere… A sastojak sa kojim ne možete pogrešiti su sušene pomorandže: na dno kalupa stavite kolutove, pokrijte ih masom, dobro pritisnite i uživajte. 

Nemojte se zavarati izgledom, meki turon, naročito onaj bez dodataka, ne izgleda baš reprezentativno, ali čim ga probate biće vam jasno zašto ga Španci obožavaju i zašto je neizostavan deo novogodišnjeg slavlja.

 

 

Tagovi: