ZA SVAČIJI USKUS: DŽEM OD ŠLJIVA SA CIMETOM, ČOKOLADOM, BEZ ŠEĆERA

by | 08.09.2021

 Mnogi će reći da palačinke bez džema od šljiva nisu palačinke. Zato prionite na posao. Prenosimo recepte koji će zadovoljiti  i najveće sladokusce

Klasičan džem od šljiva sa čokoladom
Potrebno je:
kilogram očišćenih šljiva
500gr šećera
kesica vanile ili šipka vanile
3 štangle čokolade za kuvanje

Uzeti (očišćenih od koštica) kilogram šljiva i pola kilograma šećera i ređati u šerpi red šljiva red šećera. Završiti ređanje slojem šećera.  Dodati kesicu vanilin-šećera.  Pokriti pamučnom ili lanenom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili da prenoći.
Staviti na jaku vatru dok provri, zatim smanjiti temperaturu. Ostaviti da se kuva povremeno mešajući. Po želji može se usitniti, pred kraj kuvanja, štapnim mikserom. Kada se zgusne dodati tri štangle čokolade za kuvanje sa većim procentom kakaoa. Ostaviti da provri jedan ključ uz neprestano mešanje.
U čiste tegle sipati vreo džem i staviti ih otvorene u rernu zagrejanu na 150 stepeni, da se džem zapeče i uhvati koricu. Izvaditi iz rerne staviti celofan i dobro zatvoriti.

Uviti u peškir i pokriti jorganom ili ćebetom i ostaviti pokriven džem dok se ne ohladi. 
Po ukusu, i u zavisnosti od toga koliko su šljive zrele, smanjiti količinu šećera.

 

Sa cimetom
Potrebno je:
 1 kg šljiva bez koštica
 200 g šećera
 1 kašika soka od limuna
1 kašičica cimeta
2 štapića cimeta
U šerpu stavite očiščene šljive i malo vode (100ml). Zagrejati dok prokuva, dodati šećer, cimet i sok od limuna i kuvati, mešajući s vremena na vreme. Paziti da ne zagori, po potrebi češće mešati. Kuvati dok se ne zgusne.   
Opšte pravilo za svaki džem: na tanjirić sipati malo džema, ostaviti da se malo prohladi i proći varjačom. Ako ostaje beo trag, i džem je gust uz ivice, dovoljno je skuvan.

Pečen u rerni
Sastojci:
5 kg zrelih šljiva
400 g šećera
4 kesice vanilin-šećera sa ukusom ruma
4 kašike ruma
sok od limuna
Očišćene  šljives staviti  u veliki pekač ili dubok pleh,  uključiti rernu na 185 stepeni  i staviti šljive u da se peku. Kad su šljive počele da ispuštaju sok posuti šećerom i dobro izmešati i vratiti u rernu. Peći džem oko 2 do 3 sata, povremeno promešati varjačom i kad počne da se zgušnjava dodati vanilin-šećer,  rum i sok od limuna, sve dobro sjediniti i vratiti u rernu da se dopeče.
Sipati u sterilne i zagrejane tegle,  i vratiti u rernu da se uhvati korica ili tegle zatvoriti i pasterizovati uvijanjem u ćebe.

Bez šečera
Sastojci:
4 kg šljiva – očišćenih od koštica
po želji:
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
2-3 kašike ruma (ili rum šećera)
Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuvaju. U početku povremeno promešati, dok masa samo “pućka”. Posle desetak minuta mešati češće, dok masa sasvim ne provri. Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje do željene gustine. Pred kraj kuvanja po želji dodati začine i rum.
Sipati i sterilisati na neki od prethodno navedenih načina.