VREME JE ZA BRESKVE, ŠTA VIŠE VOLITE, SIRUP LI SOK?

by | 12.08.2021

Domaći napici za osveženje uvek su bolja varijanta od kupovnih

Domaći napici za osveženje uvek su bolja varijanta od kupovnih. Sok i sirup od breskve lako je napraviti, a možete ih koristiti odmah ili sačuvati za hladne dane.

Blagotvorni sok
Sastojci: Pet kilograma breskvi, kilogram i po šećera, dvanaest litara vode i četiri kesice limuntusa.
Priprema: Pljuštite i očistite voće od koštica. Zatim izmiksujte voće u blenderu, dodajući vode po potrebi, ali od onih dvanaest litara.
Kada to uradite, prespite dobijenu smesu u šerpu u kojoj ćete kuvati sok, ali vodite računa da bude dovoljno velika jer treba da stanu dvanaest litara vode i samleveno voće.
Dodajte šećer, limuntus i vodu pa stavite da proključa na tihoj vatri. Od trenutka kada proključa, sok treba da vri oko petnaest minuta.
Dok sok vri, sterilišite flaše u rerni pa gotov sok sipajte u vrele flaše. Odmah ih zatvorite, pa sve zajedno zamotajte u ćebe, kako bi se postepeno hladile.
Kada se sok potpuno ohladi, odložite ga na hladno i tamno mesto.

Moćan sirup

Ovako pripremljen sirup od breskvi nema talog i nije ga potrebno mućkati pre upotrebe. Ništa se ne kuva i vrlo malo pulpe otpada.
Sastojci: Pet kilograma zrelih breskvi, kilogram i po šećera, dve do tri kašike limuntusa, pola kesice konzervansa i petina kesice vinobrana.
Priprema: Breskve oprati, oljuštiti i odstraniti im koštice. Kada su zrele, one će za vreme ovih operacija već osloboditi deo soka. Dodati čašu vode, oko sto grama šećera i kašiku limuntusa pa ih izgnjaviti, pokriti čistom krpom i ostaviti preko noći da stoje.
Sutradan uzeti čistu gustu gazu ili krpu i u nju sipati masu, napraviti kao zavežljaj i rukama gnjaviti i cediti sok iznad čiste posude, sve dok ima soka. Očistiti gazu od pulpe i oprati vodom jer je dosta gusta pa ponoviti postupak dok ima voća. Dobijenom soku dodati još kilogram i četiri stotine grama šećera i kašiku do dve limuntusa, konzervans i vinobran pa mešati nekoliko minuta i ostaviti da stoji nekoliko sati, uz povremeno mešanje dok se sav šećer ne otopi. Kada se dobije sirup i otopi šećer, sirup od breskvi sipati u čiste i suve flaše, zatvoriti i čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Sirup se razblažuje u odnosu 1:3 sa vodom ili po ukusu.

Tagovi: