ZIMSKI BEZALKOHOLNI NAPICI

21.12.2018 | Doručak, ručak, večera | Pregleda: 199 | Autor: | 0

Šolja toplog napitka odlično je rešenje u hladnim zimskim danima. Iako smo navikli da ih pravimo sa žestokim pićima, postoje jednako delotvorne varijante bez alkohola

Pobedite zimu uz šolju toplog napitka, a za promenu napravite varijante bez alkohola.

Salep
Datira iz vremena Osmanskog carstva i njegov glavni sastojak je prašak od pupoljka divlje orhideje koji se pomeša sa toplom mlekom. Napitak je kremaste strukture i blago sladak.
Ovo piće ima i brojne zdravstvene dobrobiti i veruje se da bistri um, jača srce, poboljšava rad creva i sprečava kašalj. Za hladno vreme je bitno to što greje ruke i telo.

Meksički napitak Atole
Napitak se pravi od mlevenog kukuruza i vode, ali danas ga većina pravi s toplim mlekom. Širom Meksika prodaje se na ulicama. Može se pronaći na internetu, a prašak dolazi s ukusom jagode, vanile, kokosa, ananasa, kikirija, bundeve, smokve i tamarinda. Piće se može napraviti i sa čokoladom ili cimetom.


Kafa od ječma (Caffe d’orzo)
Ne sadrži kafein, a pravi se od mlevenog prženog ječma. Italijani često, uz doručak, deci daju ovaj napitak. Serviraju ga sa mlekom i tostom.

Toplo sojino mleko
Najviše se pije u Koreji, Japanu, Kini i na Tajvanu. Možete ga napraviti i sami. Potrebna vam je filtrirana voda, kvalitetna sušena soja, blender i sirup po želji.

Mlečni koktel
Kombinacija ječama i pšenice u prahu, mleka i šećera. Recept je prvi put zabeležen 1870-ih u Velikoj Britaniji. Danas je popularno piće i u jugoistočnoj Aziji.


Sbiten
Miks vode, meda i začina. Njegova istorija vodi do 12. veka i vrlo je popularno piće u Rusiji. Ukoliko želite da ga napravite sami, prokuvajte malo vode, dodajte med i kombinaciju limuna, pomorandže, džema, štapića od cimeta, karanfilića, sveži đumbir i lišće od mente. Smesu kuvajte 15 minuta, zatim procedite.

Pinoliljo
Potiče od Asteka i pravi se od mlevenog kukuruza. Obično uključuje i kakao, cimet, vanilu, čija semenke i šećer. Ekstremno je popularan u Ekvadoru, Nikaragvi, Hondurasu i Meksiku.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net