OSTAVLJANJE VOĆA ZA ZIMU

24.09.2015 | Doručak, ručak, večera | Pregleda: 987 | Autor: | 0

Kako da jabuke, kruške i dunje ostanu sveže i sočne

Da bi lepe voćke očuvale svežinu, ostale sočne i pune, sledite naše savete.
U prostoriji na maksimalnoj temperaturi od 6°C i vlažnosti vazduha od najmanje 80–90 procenata, plodovi sačuvaju glatku ljusku, a meso ostane kompaktno, čvrsto i sočno. Ne omogućavaju svi podrumi ove uslove.
U modernim, dobro izolovanim podrumima i zimi vlada temperatura od najmanje 12°C, a vlažnost vazduha iznosi najviše 40–60 procenata. U ovom slučaju kao skladište za voće podesnija je šupa zašticena od mraza, baštenska kuća ili ostava za bicikle. Tu se pažljivo sortirani plodovi mogu držati u naslaganim gajbama. Ako ima dovoljno mesta, jabuke možete raširiti po ravnim policama.
Tako se bolje uoče plodovi koji su počeli da trule. I u podrumu i u drugim skladištima, jabuke, kruške i dunje prilikom dozrevanja ispuštaju gas sazrevanja - eten, često nazvan i etilen, koji bitno smanjuje sposobnost skladištenja. Da bi ovaj gas izvetrio, skladište voća, kada nema mraza, treba najmanje dva puta nedeljno dobro provetriti, najbolje tokom noći kada nema vlage.
Plodove voća uvek treba držati odvojene od povrća kao što su krompir i kupus, jer i oni stradaju od etilena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem