PEGE I FLEKE OD SUNCA UKLONIĆE KROMPIR I PERŠUN

by | 10.05.2023

 

Sve sastojke neophodne za pripremu efikasnih preparata za izbeljivanje pega i fleka pronaći ćete – u sopstvenoj kuhinji

 

 fleke i pege od sunca

Pege i fleke nakon sunčanja su uobičajena pojava kod žena sa naših prostora koje odlikuje svetlija put. Osim toga, čestim izlaganjem sunčevom zračenju ubrzava se proces starenja, odnosno izaziva se fotostarenje kože.

Prirodni preparati za izbeljivanje pega i fleka

Losion od peršuna

Da biste ublažili pege i fleke od sunčanja, možete pripremiti losion od peršuna. Peršun se najćešće koristi u narodnoj medicini u preparatima za uklanjanje pega, jer deluje izbeljujuće. Naime, peršun stimuliše stvaranje novih ćelija koje zamenjuju stare i ujednačava ten.

Kako se priprema: Da biste pripremili losion, potrebno je u 2 dl obične vode kuvati 25 grama svežeg lista peršuna dok ne provri. Nakon toga, sklonite sa vatre, poklopite i sačekajte da se čaj ohladi, a zatim ga procedite. U ovu tečnost dodajte 3 dl mineralne vode, koju ste prethodno ostavili da izvetri. Nakon toga, losion prespite u staklenu flašicu i čuvajte u frižideru. Ovaj losion koristite svakodnevno za tamponiranje ili pranje kože sa pegama i flekama. Redovnom upotrebom pege će izbledeti, a nakon dužeg vremena postati gotovo neprimetne.

 

Losion od breze za ujednačavanje tena

Breza takođe ima sposobnost ujednačavanje tena, pa se može koristiti za pripremu preparata za ublažavanje hiperpigmentacija.

Kako se priprema: Da biste pripremili losion, u 2 dl obične vode potopite 15 grama pupoljaka breze i kuvajte ih dok voda ne provri. Nakon toga, sklonite sa vatre, poklopite i ostaviti da se ohladi. Kada se čaj potpuno ohladi, procedite ga i dodajte sok od jednog limuna. Pre nanošenja na lice, kožu temeljno očistite, a zatim je tamponirajte tupferom natopljenim ovim losionom. Tretman ponavljati svako jutro i svako veče.

 

Krompir za izbeljivanje pega i fleka

Krompir sadrži posebne vrste enzima koji ubrzavaju eksfolijaciju kože, odnosno uklanjanje odumrlih ćelija i stvaranje novih. Na ovaj način se posvetljuje koža lica i izbeljuju se pege i fleke na koži.

Kako se priprema: Operite i oljuštite jedan manji krompir, a zatim ga narendajte. Zatim to izručite na komad gaze, vežite krajeve i lagano tapkajte delove na kojima se nalaze pege i fleke. Sok od krompira treba da deluje oko pola sata, a zatim kožu dobro isperite hladnom vodom.

Napomena: Ovaj tretman neophodno je primenjivati baš svakog dana, a kada ste u prilici, i više puta dnevno. Da biste pojačali delovanje ovog pakovanja, narendani krompir možete pomešati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i kašikom običnog mleka, jer ono pomaže u izbeljivanju hiperpigmentacija.

 

Foto: Marina07/gettyimages.co.uk