LEPA STOPALA U OTVORENOJ OBUĆI

by | 21.07.2022

 Suvu i ispucalu kožu možete da omekšate sa devet prirodnih preparata

 

Lagana i otvorena obuća koja omogućava da vazduh slobodno struji oko stopala, idealna je za visoke letnje temperature.

Ipak, ova obuća iziskuje određenu pripremu stopala, koja neki zapuste u toku hladnijih meseci.

Redovan pedikir i nega kože stopala treba da bude sastavni deo rutine. Koža peta, posebno je sklona pucanju i sušenju, pa može da naruši vaš izgled, bez obzira na to šta ste obukli ili obuli. Suvu i ispucalu kožu stopala možete da omekšate sa ovih devet prirodnih preparata:

Parafinski vosak

Istrljajte pete parafinskim voskom i obujte čarape i tako prespavajte. Ova metoda će kožu stopala učiniti neviđeno mekom i smanjiće problem sa ispucalim petama. Kada skinete čarape, namažite pete još jednom.

Glicerin i ružina vodica

Glicerin je izuzetno hidrirajuće sredstvo, a ružina vodica popularna jer je bogata vitaminima i ima snažno antiseptičko dejstvo. Pre spavanja, utrljajte mešavinu ova dva preparata na pete.

Limun

Jednostavno dodajte limunov sok u toplu vodu i potopite stopala. Možete iscediti limun i direktno na ispucala mesta.

Biljno ulje

Ulje je prirodni ovlaživač i zato sjajno deluje na ispucalu kožu, a na vama je da odaberete koje vam najviše odgovara. Držite stopala neko vreme u vodi i istrljajte kamenom suvu kožu. Zatim namažite ulje po izboru, obujte sokne i tako prenoćite. Iznenadiće vas rezultat kada se probudite.

Med

Med je idealno hidrirajuće sredstvo sa jakim antibakterijskim dejstvom, zbog čega ima široku primenu u narodnoj medicini. Možete ga koristiti za suve pete tako što ćete u lavor tople vode sipati šolju meda, i u tu kupku potopiti stopala na 20 minuta. Posle toga nežno izribajte pete, kako biste uklonili suvu kožu i prljavštinu sa njih.

Ovsena kaša

Od ovsene kaše možete da napravite odličan piling za pete. Pomešajte je sa nekim prirodnim uljem, na primer jojobinim, nanesite smesu na stopala i ostavite je da odstoji oko pola sata. Za ovo vreme, vaša koža će upiti sasvim dovoljnu količinu vlage.

Banana

Sameljite dve banane kako biste dobili pastu odgovarajuće teksture i gustine, a zatim je namažite na dobro oprane i osušene pete. Neka odstoji oko 15 minuta i isperite mlakom vodom. Dobićete mekše i svilenkastije pete bez pukotina.

Pirinčano brašno

Brašno od pirinča pomešajte sa moćnim jabukovim sirćetom i medom, kako biste napravili dobar piling. Mešajte dok se sastojci ne sjedine i pasta ne postane dovoljno gusta. Ukoliko su pukotine previše izražene, možete da dodate i kašiku bademovog ulja. Potopite stopala u vodu na nekoliko minuta, dobro ih očistite i osušite, a zatim nanesite piling.

Sirće

Sirćetna kiselina omekšaće kožu pete, ali se ne preporučuje da nanesete samo sirće na kožu, jer može dodatno da je isuši. Najbolje bi bilo da pomešate pola šolje sirćeta sa pola šolje vode i nekim kozmetičkim uljem, pa u to potopite stopala.