ZAŠTO KOSA OPADA U JESEN

18.11.2018 | Biljke i lepota | Pregleda: 407 | Autor: | 0

Proređene vlasi mogu biti rezultat lekova, nedostatka gvožđa, policističnih jajnici, problemai sa ishranom, stresa


Većini žena kosa je u stanju mirovanja 100 dana, od jula nadalje, a završava se u oktobru kada dlake počnu da opadaju.

Osim promene godišnjeg doba, opadanje kose mogu da uzrokuju lekovi, nedostatak gvožđa, policistični jajnici, problemi sa ishranom i stres. Ženama kosa najviše opada u jesen, otkriva šestogodišnja švedska studija.

Lekovi
Određene vrste lekova, kao lekovi za akne, betablokatori (za visoki pritisak), antikoagulanti (za razređivanje krvi), antidepresivi i nesteroidni protivupalni lekovi, mogu da izazovu ispadanje kose, ističe dermatolog Metju Haris.

Nedostatak gvožđa
- Kod premenopauze, nedostatak gvožđa je najčešći uzrok gubitka kose - kaže endokrinolog Rina Dejvison.
Takođe, može da podstakne celijakija, intolerancije na gluten. To utiče na sposobnost creva da pravilno apsorbuju hranu, tako da telo nema hranjivih materija, uključujući gvožđe.

Policistični jajnici
Sindrom policističnih jajnika rezultira prekomernom količinom testosterona. To može da izazove preteranu dlakavost, ali i gubitak kose. Kontraceptuvne pilule smanjuju nivo testosterona, pa mogu pomoći pri ispadanju kose.

Kožne bolesti
Pitiriazis amiantacea može da uzrokuje gubitak kose. Bolest je slična psorijazi, a ekcem se nalazi na temenu, pa kosa zbog ljuštenja kože ispada. Ali pravilno lečenje može da sprečiti ispadanje.

Dijete
Dijete koje podrazumijavaju niski unos ugljenohidrata mogu da uzrokuju gubitak kose, zbog nedostatka energije, odnosno kalorija i šećera. Rešenje je dodavanje proteina u obroke.

Problemi sa štitnom žlezdom
Prejak ili preslab rad štitne žlezde može da uzrokuje slabljenje kose. U jesen kosa nakon tri meseca mirovanja počinje da opada, ali kod ljudi koji imaju problema sa štitnom žlezdom kosa opada nakon nekoliko nedelja. Kosa čak ispada pre nego što poraste na neku normalnu, razumnu dužinu.
Ako se problemi leče, gubitak kose je reverzibilan. Jedna od uloga štitne žlezde je regulisanje različitih telesnih funkcija, kao što je metabolizam.

Antibebi pilule
Progesteroni iz pilula za kontracepciju mogu da se ’ponašaju’ poput muškog hormona i kao takvi se odraziti na kosu. Svi oralnih kontraceptivi sadrže progestagene, sintetičke hormone koje na prirodni hormon progesteron deluju tako da sprečavaju oplodnju jajašca.

Prekomerna težina
Visok nivo insulina kod žena može da izazove viši nivo testosterona i poveća rizik od ćelavosti. Prekomerna težina takođe može povećati rizik od dijabetesa, naročito dijabetesa tip 2.

Stres
Stres može da prouzrokuje gubitak kose, a to se stanje zove teleogen efluvium. Kosa ulazi u stanje mirovanja pre vremena. Hronični stres takođe može da ubrza rad imunološkog sistema tako da bela krvna zrnca napadaju folikule kose.
Osim toga, stres je povezan sa šokom, koji uzrokuje specifičan gubitak kose, tzv. alopecija areatu od koje boluje dva posto svetskog stanovništva. Karakteriše je jedan ili više kružnih površina bez kose.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem