SPREČITE NEPRIJATAN MIRIS TELA

26.07.2018 | Biljke i lepota | Pregleda: 703 | Autor: | 0

Zbog loše higijene, ali i zbog nekih bolesti ili stanja, ljudi dolaze u neprijatnu situaciju


Neprijatan miris može da vas osramoti i dovede u nezavidnu situaciju, ali je i ozbiljan pokazatelj zdravstvenog stanja organizma.
Ukoliko imate ovaj problem obratite pažnju da li je neki od sledećih razloga uzrok neprijatnog mirisa tela, koji se javlja bez obzira na dobru higijenu.
U telu postoje dve vrste znojnih žljezda, apokrine i ekrine. Ekrine žljezde pomažu u regulisanju telesne temperature, a njihove izlučevine nalaze se u celom organizmu. Te izlučevine su sačinjene od soli i vode, i uglavnom su bez mirisa.
Apokrine žlezde se nalaze u blizini folikula dlaka, ispod pazuha, na skalpu i u predelu polnih organa. One proizvode znoj iz proteina i lipida. Kada bakterije dođu u kontakt s znojem, one izazivaju hemijsku reakciju zbog koje se oslobađa neugodan miris. Miris tela data je neprijatan, a ako se telo izloži visokoj spoljnoj temperaturi, čovek je napet ili pod stresom, taj miris se intenzivno oseti.

Razlog zbog kojeg telo može da ima loš miris jeste i telesna težina. Osobe s viškom kilograma obično imaju ovaj problem, jer je telu potreban dodatni napor za obavljanje različitih aktivnosti. Takođe, znoj može da se zadržava u debelim slojevima kože, a to je rizik od razvoja bakterija.

Stres zaista može da bude uzrok neprijatnog mirisa tela. Kada smo pod stresom, apokrine žlezde su aktivne, posle čega se javlja neugodan miris.

Lekovi poput antidepresiva mogu da uzrokuju neobičan miris tela. Takođe, bolesti bubrega, jetre i dijabetesa mogu da poremete miris kože.

Sindrom ribljeg mirisa ili trimetilaminurija je redak medicinski endokrini poremećaj, koji čini da telo oslobađa neprijatne mirise. Osim lekova ovo stanje zahteva i poseban režim ishrane poput izbegavanja mesa, mlečnih proizvoda, kafe i ribe. Miris koji nastaje kao posledica ovog poremećaja može da se oseća u zadahu, urinu, kao i znoju.

Povrće poput luka, belog luka, kupusa i karfiola sadrži sumporna jedinjenja koja utiču na žlezde. Međutim, u ovom slučaju neprijatan miris ne traje dugo. Čak i alkohol i meso mogu da izazovu loš miris, ali to se rešava unošenjem veće količine vode.
Previše hrane bogate vlaknim dovodi do smrada stolice, a premalo vlakana može da dovede do zatvora, koji ne prouzrokuje samo nadutost, nego utiče i na miris tela uopšte. Jak zatvor može da dovede do toga da toksini oslobođeni putem sistema za varenje prođu kroz pore i izazovu veoma jak i neprijatan miris.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem