KAKO DA ZDRAVO POCRNITE

29.07.2018 | Biljke i lepota | Pregleda: 503 | Autor: | 0

Znamo da ste ih sto puta pročitali savete kako da na suncu ne izgorite, ali da li ih primenjujete?Da biste zdravo pocrneli, prvo pojedite neko voće ili povrće bogato beta karotenom. Zatim sledite ove savete.

Sa sunca se ne treba sklanjati po svaku cenu jer je zdravo. Izlaganje sunčevom zračenju našem organizmu omogućava sintezu vitamina D esencijalnog za razvoj kostiju i jačanje opšteg imuniteta. Za akumulaciju potrebnog vitamina D tokom cele godine dovoljno je 15 minuta svakodnevnog sunčanja celog tela tokom godišnjeg odmora. A ostatak vremena provedenog na suncu ne smemo da zaboravimo da se adekvatno zaštitimo.
Obavezna zaštita lica preparatima sa zaštitnim faktorom UVA i UVB većim od 15 zaštitiće stalno izloženu kožu lica od štetnog uticaja sunčevog zračenja. Ne treba zaboraviti i zaštitne naočare.
Unos crvenog i narandžastog voća i povrća bogatog beta karotenom učiniće kožu otpornijom na UV zračenje, a olakšaće dobijanje tamnijeg tena. Značajni su i vitamini C i E, kao snažni antioksidansi, jer se smatra da je svako tamnjenje kože u suštini oštećenje kože UV zračenjem.
Sunce isušuje kožu, dovodi do njenog pucanja i oštećenja zaštitne barijere. Zato je neophodna stalna hidratacija, kako adekvatnim kremama i losionima, tako i unošenjem adekvatne količine vode.
Postepeno izlaganje suncu izuzetno je važno za prilagođavanje kože. UVB zračenje je prvenstveno zaslužno za gorenje kože, postepenim izlaganjem nećemo izgoreti, a formiraće se preplanula boja koja ce kožu štititi od dubokog prodiranja UVA zračenja.
Velika je zabluda da se odlascima u solarijum koža priprema za sunčanje. U solarijumima se koristi UVA zračenje koje u kožu prodire duboko stvarajući oštećenje genetske strukture kože, a ne stvarajući zaštitu od UVB zračenja.
U periodu između 10h i 16h sunce, a samim tim i UV zračenje, je najjače. U ovom periodu ne treba biti na plaži.
Smatra se da zaštitni faktor veći od 50 ne postoji, iako neke kreme imaju natpise do spf 90. Kada biramo kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je da je na njoj naglašeno da ima UVA i UVB zaštitu. Kreme nas štite na prvom mestu od UVB zračenja.
Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da budu direktno izložena sunčevom zračenju, jer je njihova koža potpuno nepripremljena. Nakon prve godine života potrebno je koristiti zaštitne kreme prilagođene uzrastu deteta inikako ne zaboraviti šeširić.
Neka biljna ulja predstavljaju prirodnu zaštitu kože od zračenja. To su ulje maline, lešnika, oraha, pšeničnih klica, soje, ši buter, kokosovo ulje.

Tagovi:

I još pogledajte:

KOKOSOVO ULJE

531 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem