TAMNA KOŽA BEZ IZLAGANJA SUNCU

07.07.2018 | Biljke i lepota | Pregleda: 674 | Autor: | 0

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici su otkrili supstancu koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraviolentnim zracima sunca, čime se izbegava opasnost raka kožeNa pomolu je idealno rešenje za sve koji vole preplanuo ten, a svesni su opasnosti do izlaganja suncu.
Za razliku od tradicionalnih krema za samopotamnjivanje, koje potamne samo površinu kože, otkriven je molekul koji deluje stimulisanjem ćelija koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.

Istraživanje je objavljeno u američkom časopisu Cell Reports. Nov molekul još mora klinički da se testira da bi se potvrdilo da nije štetan za ljude. Nanosi se kao krema i omogućuje tamnjenje epiderma jedne vrste miševa koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod delovanjem ultraljubičastih zraka.

S obzirom na to da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža morala je da razvije odbranu protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.

Doktor Dejvid Fišer, šef dermatološkog odeljenja bolnice Masačusets dženeral i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsetio je da je ljudska koža odličan bedem u koji je teško prodreti.

Naučnici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijama i utvrdili da potamnjuju kožu u zavisnosti od količine i učestalosti primene. To veštačko tamnjenje traje nekoliko dana.

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istakao je doktor Fišer.

"Koža je najveći organ našeg tela koji može oboleti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zracima", zaključio je.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem