ZAŠTITA OD SUNCA: ULJE LEŠNIKA I ŠARGAREPE

03.07.2018 | Biljke i lepota | Pregleda: 531 | Autor: | 0

Maslinovo i ulje od kantariona neguju kožu, ali je ne štite od sunčevih zraka. Ako ih koristite na plaži, opekotine su garantovane!


Mnogi će na plažu, umesto kreme za sunčanje, poneti mešavinu raznih ulja sa dodatkom eteričnih ulja. Međutim, to što se pored plaža prodaju maslinovo i kantarionovo ulje, ne znači da su baš zdrava za sunčanje. Ova neguju kožu i ublažavaju opekotine posle sunčanja, ali ako ih koristite dok se sunčate, izgorećete.
Kantaironovo ulje je fotosenzibilno zbog čega se nikako ne sme nanositi pre izlaganja UV zracima. Koliko je zdravo i blagotvorno kada je u pitanju lečenje opekotina i rana, toliko je štetno kada je sunčanje u pitanju.
Skoro isto važi i za maslinovo ulje koje ima fantastičan efekat na kožu, vlaži je i čini elastičnom, ali je neće zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često, ako ne nanesete samo maslinovo ulje, može doći do opekotina, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na koži poput hiperpigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Upravo zbog koži treba obezbediti adekvatnu zaštitu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom.
To mogu biti i prirodne kreme, napravljene od biljnih ulja, ali i ulja koja imaju prirodni zaštitni faktor.
Ulje koje pruža najveću zaštitu od sunca je ulje semenki maline, koje zavisno od načina uzgoja ima faktor od 28 do 50. Ima jaka protivupalna svojstva i veoma je pogodno za kožu sklonu iritacijama i ekcemima.

Sledeće po efikasnosti je ulje lešnika, koje je popularan dodatak kozmetičkim proizvodima. Štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih faktora. Procenjeni prirodni SPF ulja lešnika je između 10 i 30.

Ulje semenki šargarepe je veoma efikasno u zaštiti od sunca, sa visokim faktorom između 38 i 40. Ulje pšeničnih klica je najbolji prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za negu kože. Zaštitni faktor od sunca mu je 20.

Ulja s manjim zaštitnim faktorom su jojoba, susamovo, ulje kokosa, badema, ricinusa, makadamije i njihov faktor varira između 5 i 10. Ova ulja nikako ne treba samostalno koristiti, već samo kao deo uljane mešavine u koju će se dodati veći procenat ulja sa visoki faktorom.
Smatra se da preparat sa zaštitnim faktorom 50 efikasno filtrira i štiti od 98 odsto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net