RUŽINA KOZMETIKA BRIŠE BORE

Biljke i lepota | Pregleda: 370 | Autor:

Pronađite neprskane ruže i od njihovih latica napravite sami prirodne preparate za negu kože

Savete sakupio dr Dušan Vujinović


Kada se nađu u ekstraktima ružinih latica, štetni mikroorganizmi budu uništeni u roku od pet minuta! Vodeni ekstrakti i kreme, pripremljeni od ružinih latica uz dodatak ružinog ulja, odstranjuju manje inflamatorne promene na koži, iritacije, perutanje i ljuštenje kože.

Za svenulu kožu sa proširenim borama
Dobro usitniti jednu do dve supene kašike osušenih latica ruže, pa staviti u porculansku čašu ili manju posudu. Dodati toplu vodu do formiranja sadržaja guste kašice. Neprestano mešajući sadržaj dogrevati na pari sedam do deset minuta, a zatim polagano rashladiti i prisloniti na lice i vrat. Kroz dvadeset do dvadeset i pet minuta masku očistiti tamponom od vate, a lice isprati toplom vodom. Takve maske treba pripremati dva do tri puta nedeljno i za jedan do dva meseca rezultat će biti vidljiv na veliko zadovoljstvo.

Maska za normalnu kožu
Dobro osušene latice ruže samleti u mašinici za mlevenje da bi se dobilo ružino brašno. Čajnu kašiku tako dobijenog brašna izmešati sa jednom desertnom kašikom pavlake ili kajmaka i jednom čajnom kašikom belanceta, pa sve dobro izjednačiti i ostaviti poklopljeno da odstoji pet do šest minuta. Dobijenu smesu naneti na prethodno pripremljenu i očišćenu kožu lica i vrata i ostaviti da stoji dvadeset do trideset minuta. Takva maska tonizira, hrani kožu i čini je mekšom i elastičnijom a licu vraća mladalački sjaj.

Ružin losion
Dobro odabrane crvene ruže snažne arome odvojiti od latica pa ih osušiti na tamnom i prohladnom mestu, a zatim slojevito poređati u staklenu posudu i preliti vodom tako da sadržaj žitkosti jedva da pokriva latice u posudi. Posudu zatim obmotati tkaninom ili hartijom i ostaviti u frižideru da odstoji mesec i po do dva. Periodično sadržaj protresati i premeštati sa jednog kraja na drugi. Zatim dobro iscediti latice, a dobijeni ružin koncentrat razblažiti sa vodom u razmeri 1:1 ako je u pitanju masna koža, 1:2 kod normalne kože ili 1:3 kod suve kože.


Komentari