Zimska nega kože: Napravite prirodne i efikasne maske od meda, ovsa i kokosovog ulja

by | 13.12.2023
Zimska nega kože: Napravite prirodne i efikasne maske od meda, ovsa i kokosovog ulja

Jedan od prvih znakova hladnog vremena su ispucale usne i suva koža. Ne treba vam skupa zimska nega kože, možete i sami da napravite sredstva koja će regenerisati kožu. 

Ukoliko želite da pomognete svojoj koži, da je nahranite, hidrirate i regenerišete nema ništa bolje od domaćih sredstava. Donosimo vam nekoliko efikasnih recepata.

Zimska nega kože: Napravite prirodne pomade

Važno je napomenuti, da dok negujete kožu spolja, vodite računa da je hranite i odgovarajućom hranom. Potrudite se da ostanete, hidrirani, da unosite dovoljno vitamina i menrala u telu. A, ovo su neki od domaćih recepata za lepu, divnu i baršunastu kožu.

Zimska nega kože: Hidratantne maske

Kokosovo ulje

Organsko kokosovo ulje je odličan hidratant posebno za veoma suvu kožu. Nežno umasirajte kokosovo ulje u kožu pre spavanja i ostavite da deluje celu noć. Praćenje ove svakodnevne zimske rutine nege kože učiniće vašu kožu mekom i svežom.

Med i ovas

Med ima antiinflamatorno dejstvo, a ovas je nežan piling kože. Zajedno prave masku za čišćenje, regeneraciju i hidrataciju lica. Pomešajte jednu kašičicu meda sa pola šolje ovsa. Smesu nanesite na lice i isperite nakon 15 minuta. Uradite ovo barem dva puta nedeljno.

 Aloe vera i bademovo ulje

Aloe vera gel ima umirujući efekat na suvu, ispucalu kožu. Takođe pomaže u uklanjanju akni. Bademovo ulje je odličan hidratant. Pomešajte dve kašičice gela od aloe vere sa dve kašičice bademovog ulja. Nanesite obilan sloj maske na lice i ostavite da deluje 15 minuta pre nego što temeljno isperite.

Saveti za svakodnevnu rutinu u nezi kože

Nakon što ste saznali kako se prave hidratantne maske, poslušajte i ove savete za negu kože.

1. Nežno čistite kožu

Koristite mlaku vodu da operete lice. Za negu kože u zimskom periodu koristite blagu kremu za lice namenjenu za suvu kožu. Operite lice samo dva puta dnevno ako je moguće, prednost imaju prirodna sredstva. Kada se tuširate, izbegavajte veoma toplu vodu jer ona takođe može isušiti vašu kožu. Koristite hidratantni gel za tuširanje umesto sapuna i završite tuširanje što je pre moguće.

2. Redovno nanosite kremu

Koristite kvalitetnu ili svoju domaću hidratantnu kremu kao deo vaše zimske rutine nege kože. Hidratantnu kremu treba naneti samo jednom ujutru i jednom pre spavanja. Nakon što operete lice, osušite ga peškirom i odmah nanesite hidratantnu kremu.

3. Pijte dovoljno vode

Najvažniji korak u nezi kože tokom zimske sezone je da pijete do 2,5, naravno i više ako vežbate i znojite se.

Anna-Ok / gettyimages.com