TALASOTERAPIJA UBLAŽAVA REUMU, JAČA CIRKULACIJU, SMIRUJE PSORIJAZU

Alternativna medicina | Pregleda: 328 | Autor:

Sveža morska voda podstiče razmenu minerala i izbacivanje toksina, pomaže kod sportskih povreda i gojaznosti, eliminiše posledice stresa


Talasoterapija pruža kompleksan blagotvoran učinak na organizam čoveka. Elementi koji more čine delotvornim su temperature vazduha, vlažnost, brzina vetra, toplota Sunčeve energije i njegovog zračenja, nedostatka zagađenosti i alergena, prisutnosti eteričnih ulja, natrijum - hlorida, fluorida i joda.
Upotreba sveže morske vode podstiče razmenu minerala i toksina između tela i vode. More je izuzetno bogato mineralima i živim organizmima zbog čega je tako jedinstveno. Ne može se nadoknaditi, veštački proizvesti ni održavati duže od 24 sata. Zbog toga se talasoterapija može održavati jedino na obali mora.


Talasoterapija se koristi kod sledećih stanja:

- reumatskih poremećaja kostiju i zglobova (npr. bolovi u leđima, išijas),
- sportskih povreda i oštećenja,
- problema s cirkulacijom krvi,
- psorijaze,
- stanja povezanih s modernim načinom života: stres, prekovremeni rad, nervne napetosti,
- prevencije i lečenja srčanih oboljenja,
- zavisnosti od nikotina,
- gojaznosti.
Sa mora se uvek vraćamo u punoj snazi i „napunjenih baterija“. Za to postoji i naučno objašnjenje: boravkom na moru izlažemo se sinergijskom lekovitom delovanju morske vode, tople klime i aromatičnog rastinja. Talasoterapija se ne oslanja isključivo na dejstvo morske vode, važan deo tretmana čini upravo promena životnog stila, novo okruženje, oslobađanje od stresa svakodnevnog života i kompleks aerosolne i sunčane terapije.
Sićušne čestice soli u vazduhu (aerosol) nalaze svoj put do najdubljih predela plućnih alveola i ostvaruju znatan fiziološki učinak.
Ultraljubičasto zračenje deluje povoljno na metabolizam kalcijuma.
Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali poput magnezijuma, mangana, kobalta prodiru u organizam iz mora i vazduha te podstiču prirodne obrambene snage organizma.

Plivanjem dolazimo u dodir s novim elementom - vodom, koja ima sasvim drugačije osobine od vazduha ili tla.
Voda utiče na fiziološke promene organizma i uslovljava drugačiju biomehaniku njihanja od onog na suvom. Kretanje u vodi nalik je laganoj masaži na otvorenom, daleko od lošeg gradskog vazduha.
Vazduh tik iznad površine vode čist je i bez primesa praha i druge nečistoće karakteristične za gradsku sredinu.
Telesni pokreti pri plivanju aktiviraju kompletnu muskulaturu i stoga je razvitak muskulature celovit i skladan. Plivanje utiče na pravilno držanje tela i preporučljiv je oblik korektivne gimnastike.

Komentari