SVAKA BOLEST IMA SVOJU KLIMU

Alternativna medicina | Pregleda: 651 | Autor:

Kada birate mesto za odmor imajte u vidu da mediteranska klima prija astmatičarima i srčanim bolesnicima, a planinska obolelima od nervnih bolesti


I najzdraviji reaguju na nagle promene vremena, ekstremno visoke temperature nas usporavaju, topao vetar čini razdražljivim. Sličan uticaj imaju i klimatske prilike, zato imajte u vidu da boravak u određenoj klimatskoj zoni može učiniti da se osećate loše a da na prvi pogled i ne znate zašto. Jednostavno, klima koja nam ne odgovara, može poremetiti prirodnu ravnotežu u telu. I obrnuto, neke zdravstvene tegobe se mogu ublažiti promenom klime.

Kako klima utiče na hronične bolesti?
Mediteranska klima
Mediteransku klimu odlikuje suvo, toplo i sunčano leto. Zima je blaga i vlažna. Mediteranski vazduh bogat je ozonom i sadrži čestice morske soli.
Mediteranska klima je jedna od najzdravijih.
Boravak u takvoj klimi tokom leta povoljno deluje na obolele od astme, alergije, tuberkuloze, bronhitisa, upale pluća, kardiovaskularne i neurološke bolesnike.

Planinska klima
Ovu klimu odlikuje čist vazduh, intenzivno sunčevo zračenje, nizak barometarski pritisak.
Boravak na planinama poboljšava rad srca, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, povećava nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.
Planinska klima je prija osobama obolelim od bolesti nervnog sistema, disajnih organa i srca.

Pustinjska klima
Pustinjsku klimu karakteriše dugo, suvo, ekstremno vruće leto i jako sunčevo zračenje.
Takva klima pospešuje znojenje i olakšava funkciju bubrega. Dobro deluje na kožne, bubrežne i reumatske bolesti.

Stepska klima
Stepska klima je takođe vruća i suva, ali se razlikuje od pustinjske po ekstremnoj razlici u temperaturi dana i noći. Stepska područja su suva, vruća, sunčana, sa čistim vazduhom.
Takva klima pospešuje gubitak tečnosti iz organizma, reguliše metabolizam i dobra je za bubrežne, kožne, kardiovaskularne i reumatske bolesti.

Okeanska klima
Karakterišu je čistoća vazduha sa visokim sadržajem ozona i morske soli, jako sunčevo zračenje i blage temperature. Vlažnost i raspon temperatura zavise od geografskog položaja, vetra i udaljenosti od mora.
Okeanska klima opušta i poboljšava raspoloženje, jača i revitalizuje organizam.

Tropska klima
Na žalost, vlažna i vruća tropska klima je na lošem glasu. Visoka vlaga i vrućina otežavaju disanje i loše utiču na osobe sa srčanim bolestima. Ova klima pogoduje rastu mnogih mikroorganizama i parazita. Zato ako putujete u područja sa takvom klimom, čuvajte se infekcija!

Mrtvo more
Posebnu pažnju zaslužuje mrtvo more, koje ima jedinstvenu klimu, što ga čini jednim od najstarijih lečilišta na svetu.
Ovo područje ima čak 330 sunčanih dana godišnje. Tokom godine padne manje od 50 mm kiše na kvadratni metar. Niska vlažnost, suv vazduh i konstantno visoka temperatura stvaraju jedinstveni terapeutski učinak.
Dobrobiti mrtvog mora su brojne. Istraživanjima je potvrđeno delovanje mrtvog mora na psorijazu, artritis, astmu, alergije, cističnu fibrozu, vitiligo i dermatitis.

Oprez kod promene klime
Ponekad nagla promena klime može da izazove šok, čak i kod zdravog čoveka.
Zbog toga pripazite - dajte sebi dovoljno vremena da se prilagodite klimi.

Za maksimalni učinak klimatoterapije preporučuje se duži boravak u odabranom području. Aklimatizacija obično traje 2-4 nedelje.
Ipak, i kraći boravak doneće brojne zdravstvene dobrobiti.

Komentari